Martin Sýkora Regióny

Prvá dáma Tatier hľadá svoje stratené príbehy: Pamätáte si časy jej slávy?

Do Vysokých Tatier sa vracia ich dominanta. Rekonštrukcia Hotela Lomnica mu vráti späť nielen jeho podobu, ale tiež atmosféru, ktorá v ňom kedysi panovala.

Ilustračný obrázok k článku Prvá dáma Tatier hľadá svoje stratené príbehy: Pamätáte si časy jej slávy?
Zdroj: Dnes24.sk

Pamätníci Hotela Lomnica

Hotel Lomnica je v pravom slova zmysle Prvá dáma Tatier. Svojho znovuotvorenia sa dočká už túto zimnú sezónu. Nejde len o obnovenie vonkajšej fasády, ale aj o návrat atmosféry, ktorá k tomuto miestu patrila. Keďže v hoteli sa nezachovali žiadne kroniky, listiny ani inventár, jeho minulosť sa odhaľuje veľmi ťažko.

„Sme presvedčení, že hotel bol dôležitou súčasťou života mnohých ľudí. Veľmi nám záleží na spoznaní celej histórie hotela aj s príbehmi jej návštevníkov či zamestnancov. Chceli by sme vyzvať všetkých, ktorí hotel navštívili alebo v ňom pracovali a majú príbeh, ktorý sa v ňom odohral, aby si zaspomínali,“ vysvetľuje Zuzana Kovaľová, riaditeľka Hotela Lomnica.

PREČÍTAJTE SI AJ: Prvá dáma Tatier ožila: Hotel Lomnica je opäť magnetom pre turistov

Spomienky na pohľadniciach a fotografiách

Hotel Lomnica mal svojho času podobnú funkciu ako korzo. Bol spoločenským centrom. Ľudia nie len z Tatranskej Lomnice, ale aj okolitých osád a miest si na terasu hotela chodievali oddýchnuť, zabaviť sa, no predovšetkým poklebetiť. Obľúbenou aktivitou tu bol napríklad Čaj o piatej, no ľudia prichádzali predovšetkým kvôli hudbe či tancu.

"Veríme, že staré fotografie, obrázky a spísané spomienky dopomôžu vytvoriť výnimočný zážitok aj pre budúcich návštevníkov. Ak sa nám podarí nájsť jeho pamätníkov, radi by sme pripravili krátky film, ktorý by mapoval časy jeho slávy,“ dodáva Lenka Maťašovská, hotelová PR manažérka.

PREČÍTAJTE SI AJ: Dominanta Tatranskej Lomnice rastie do krásy: Z obludy kráska

Obnovenie centra kultúry a spoločenského života Tatier

S hotelom sa v roku 1893 začala písať aj história samotnej tatranskej obce, ktorá podľa názvu hotela získala svoj prvý oficiálny názov Tatranská Lomnica a stala sa prvou tatranskou osadou. Hotel Lomnica je národná kultúrna pamiatka a od mája 2015 prechádza rekonštrukciou. Historická časť hotela si zachová svoju pôvodnú podobu hrazdenej stavby v štýle neoklasicizmu kombinovaného s neorenesanciou a secesiou. Modernou dostavbou sa zvýšia priestorové kapacity pre spoločenské, kultúrne či kongresové udalosti. Týmto krokom hotel prispeje k obnove niekdajšieho významného spoločenského uzla.

Spomienky môžu pamätníci zasielať na pamatnici@hotellomnica.sk, poslať poštou na adresu Hotela Lomnica alebo priniesť osobne do hotela.

Hotel Lomnica koncert Filip Tůma 2016
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM