Správy

Prvá polovica mája bola výnimočne chladná a daždivá: Prekvapila aj snehová nádielka

Teplota bola počas prvých 16 májových dní takmer na celkom území Slovenska tri až štyri stupne pod normálom, výdatné boli naopak zrážky. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Ilustračný obrázok k článku Prvá polovica mája bola výnimočne chladná a daždivá: Prekvapila aj snehová nádielka
Zdroj: TASR

„Celkovo spadlo väčšinou 40 až 70 milimetrov zrážok, ale ojedinele aj viac. Napríklad Kuchyňa na Záhorí mala až 89,1 milimetrov,“ opisujú meteorológovia. Napriek tomu, že v týchto dňoch očakávajú vyššie teploty, je podľa nich takmer isté, že máj 2019 skončí ako teplotne podnormálny.

V prvej polovici mája sa tiež vyskytol deň s najnižším teplotným maximom pripadajúci na 14. mája. V stanici Hurbanovo v tento deň meteorológovia namerali teplotné maximum 8,4 stupňa Celzia, čo je najnižšie maximum od roku 1901. „Doterajší rekord z roku 1927 bol na tejto stanici prekonaný takmer o tri stupne Celzia,“ uvádza SHMÚ.

Meteorológov v prvých májových dňoch prekvapila aj snehová nádielka. V utorok (14. 5.) zaznamenali v Oravskej Lesnej osem centimetrov snehu, čo je v takomto neskorom dátume rekord. Vyššia snehová nádielka v máji, desať centimetrov, bola naposledy 12. 5. 1953.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM