Lucia Lauková Rôzne Zo Slovenska

Prvé letisko v Nitre vzniklo pred 100 rokmi: Malo vlastnú továreň, VIDEO

Prvé letisko s hangármi stálo priamo v Nitre pri rieke, kde sa dnes rozprestiera univerzita. V 40-tych rokoch 20. storočia vychádzali z dielní aj vlastné lietadlá.

Ilustračný obrázok k článku Prvé letisko v Nitre vzniklo pred 100 rokmi: Malo vlastnú továreň, VIDEO
11
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Letectvo v Nitre začalo svoju históriu písať 26. júla 1914, kedy na lúkach pri rieke Nitra pristálo prvé lietadlo. Stroj patril vtedy známemu pilotovi Andrejovi Kvasovi. O pár rokov neskôr v roku 1919 sa už spomína prvé poľné letisko na opravu lietadiel. Vzniklo na miestach, kde v súčasnosti stojí Slovenská poľnohospodárska univerzita.

Toto položilo základy opravárenskej činnosti lietadiel pod Zoborom a neskôr aj výrobe vlastného klzáku Nitra 1 či dvojplošného vetroňa s kolesovým podvozkom Zobor 1.

Letecké dielne

Letisko s dielňami ležalo na území popri starom koryte rieky Nitry. Slúžilo na vojenské účely a neskôr pre civilnú dopravu. „Pri bojovej činnosti boli lietadlá často poškodené a mechanici oboch stotnín už neboli schopní svojimi silami a prostriedkami zvládnuť taký veľký rozsah práce. Preto bol v Júni 1919 presunutý z Prahy do Nitry francúzsky letecký park č. 40. Pozostával zo skladového a dielenského oddielu a bol schopný vykonávať aj náročnejšie opravy,“ objasňuje stránka gonzoaviation­.com. V auguste toho istého roku malo byť rozhodnuté o vytvorení stáleho letiska.

Ako je vidno na historických fotografiách, hranicu medzi letiskom a zastavaným územím tvorila rieka Nitra. Oproti letisku na druhom brehu rieky sa nachádzala bývalá sladovňa aj župná nemocnica. Koryto rieky neskôr prešlo reguláciou.

Letecký pluk 3

Krajský pamiatkový úrad Nitra (KPÚ) udáva, že letisko vzniklo až v roku 1920. V tom roku mal začať svoju pôsobnosť v Nitre Letecký pluk 3. „Pôvodne mal vo výzbroji len lietadlá francúzskej výroby Breuget IX a koristné rakúsko – uhorské typy UFAG, ktoré boli postupne nahradzované strojmi domácej produkcie,“ uvádza gonzoaviation­.com.

Továreň na lietadlá

Ako sme v úvode spomínali, na letisku sa aeroplány nielen opravovali, ale aj vyrábali. Továreň na výrobu športových motorových lietadiel založil v roku 1941 Jaroslav Mráz. V roku 1947 továreň vyhorela a zanikla.

Viac o tejto továrni sa môžete dozvedieť zo zverejneného filmového dokumentu, s komentárom pána Havelku, ktorý bol dlhoročným pracovníkom firmy Mráz Nitra. Video zachytáva aj unikátne zábery z náletov a bombardovania mesta v roku 1945.

Zánik letiska

Podľa stránky mali plukovné dielne v roku 1922 celkom 60 príslušníkov – vojakov v základnej službe, rotmajstrov, dôstojníkov a civilných zamestnancov. Letisko zaniklo v 60-tych rokoch 20. storočia. Kvôli výstavbe univerzity bolo vybudované nové letisko v časti Janíkovce, ktoré sa začalo používať v roku 1962.

Vzácne zábery zo starého letiska v Nitre si môžete pozrieť v priloženom vi­deu!

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM