Eliška Šándorová Rôzne

Prvé pivné plechovky sa otvárali otváračom na konzervy. Ďakovať môžeme aj Napoleonovi

Jedno "cvaknutie" a zlatý mok si milovníci pivečka môžu pohodlne vychutnať. Prvé pivo v plechovkách dodala na trh firma Krueger's Finest Beer 24. januára pred 82 rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Prvé pivné plechovky sa otvárali otváračom na konzervy. Ďakovať môžeme aj Napoleonovi
7
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Ak by ste šli na pivo, tak s otváračom na konzervy. Doslova takto sa otvárali prvé pivné plechovky, ktoré sa podobali dnešným potravinovým konzervám. Neskôr sa podobali fľaškám a uzatvárali sa korunkovým uzáverom.

Na celom svete sa ročne predá viac ako 250 miliárd plechoviek piva a tomuto vynálezu takpovediac vďačíme Bonapartemu.

Predchodkyňa na jedlo

Históriu plechoviek začala písať o niekoľko rokov predtým „konzerva“ na jedlo. V 18. storočí, keď trvali vojenské operácie celé mesiace a niekedy i roky, Napoleon Bonaparte a jeho armády trpeli ukrutným hladom. Jedla síce mali dosť, ale rýchlo podliehalo skaze.

Napoleon preto vypísal odmenu pre toho, kto vynájde spôsob uchovávania potravín – čo v roku 1810 nakoniec viedlo k výrobe prvej plechovky.

Rok 1931 bol obdobím očakávaného zrušenia prohibície. Firma American Can začala experimentovať so stáčaním piva do plechoviek.

K nim bol pribalený otvárač, ktorý do viečka prerazil trojuholníkový otvor. Dostal názov „church key“. Po dvoch rokoch pokusov vyriešila spoločnosť problémy s praskaním plechoviek pozdĺž zvarov a reakcie piva s kovom a prišiel čas predať myšlienku pivovarom.

Malý rodinný pivovar na pokraji krachu Gottfried Krueger Brewery v meste Newark v americkom New Jersey to riskol. American Can im pokusne a zadarmo nainštalovala plničku piva.

Zdroj: internet

Nadšenie zákazníkov

V roku 1933 bolo naplnených prvých 2000 plechoviek, ktoré otestovali Kruegerovi zákazníci. Deväťdesiatjeden percent zákazníkov plechovky odobrilo. Až 24. januára 1935 boli prvé plechovky piva Krueger's Finest Beer uvedené do predaja v Richmonde. V krátkom čase sa stali hitom a do konca roka produkovalo plechovkové pivo 37 pivovarov.

V priebehu 50. a 60. rokov dvadsiateho storočia sa nápojová plechovka skladala z troch častí: spojeného tela, dna a viečka. Prvá dvojdielna plechovka bola uvedená na trh v roku 1974.

Od roku 1962 sú nápojové plechovky vybavené otvorom na pitie, ktoré poznáme dnes. Prvé plechovky s nealkoholickým nápojom obsahovali od roku 1948 Pepsi-Colu.

Súčasné plechovky sú výrazne ľahšie, ako ich predchodkyne. Kým v 30. rokoch vážili plechovky približne 100 gramov, okolo roku 1950 asi 80 gramov. Moderné nápojové plechovky vážia približne 25 gramov (pre objem 0,33 litra) a sú hrubé iba 0,08 mm.

Zdroj: napojovaplechov­ka.info, wikipedia.com

Plechovky
7
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM