Peter Simon Kultúra Rôzne

Prvé sci-fi z Rožňavy? Z tohto VIDEA filmára Tomáša (39) ostanete PAF!

Svetlo sveta uzrela zaujímavá snímka z Rožňavy. O výrobu sa postaral filmár Tomáš Puskás z Rožňavy. Pozrite si video :)

Ilustračný obrázok k článku Prvé sci-fi z Rožňavy? Z tohto VIDEA filmára Tomáša (39) ostanete PAF!
Foto: Tomáš Puskás

Filmár Tomáš Puskás z Rožňavy opäť zaujal. V utorok, 14. augusta 2018 uzrela svetlo sveta krátka sci-fi snímka z nášho mesta. Musíte si ju pozrieť :)

Ako vznikol tento krátky film

Tomáš Puskás z Rožňavy nám prezradil, že pôvodne najprv vznikol len jeden záber, kde prelietava vesmírna loď nad Rožňavou. Potom ale prišli spontánne ďalšie a ďalšie nápady, a on pridával stále nové zábery a pokúšal sa vytvoriť dej.

„Okrem toho, že som asi štyrykrát dotáčal zábery v uliciach Rožňavy, použil som aj svoje staré letecké zábery. Najlepšie bolo, že som mal nápad ako bude vyzerať scénka, ale nevedel som, ako to mám zrealizovať. Preto najprv som si stále naštudoval videonávody na Youtube kanáli a potom podľa nich som realizoval výrobu špeciálnych efektov, ktoré som práve potreboval. Možno sa to nezdá, ale veľa hodín bolo potrebné aj na študovanie videí o vojenskej technike, ktoré som použil vo svojom filme,“ hovorí pre náš web Puskás.

Použité 3D modely

„S 3D modelmi to tiež nebolo jednoduché, použil som voľne dostupné, ale chýbal mi hlavne raketomet, ktorý používa aj naša armáda. Nahradil som ho iným a keď som mal už takmer všetko hotové, podarilo sa mi natrafiť na človeka, ktorý mi vedel s tým pomôcť a poslal mi raketomet v 3D formáte. Všetky tieto scénky som potom musel zase prerábať, ale stálo to zato,“ zhodnotil filmár z nášho mesta.

Vojsko a Rožňava

Vojenské kasárne sú súčasťou Rožňavy už dlhšiu dobu, nebol preto problém práve vymyslieť mini príbeh v tejto kombinácii.

„Aj na začiatku filmu som práve preto použil čiastočne upravený erb mesta a logo raketometného oddielu, že je tu spojitosť týchto prvkov. I keď je to akčný snímok, občas sú tam aj zábery, nad ktorými sa možno aj zasmejete, napríklad akú novodobú úlohu má strážna veža, alebo použitie raketometu na iné ciele, no nájdu sa aj drobné detaily ktoré si možno na prvý raz ani nevšimnete,“ hovorí.

Film nemá hercov

Ako doplnil filmár Tomáš, určite bolo by lepšie mať aj hercov, alebo statistov vo filme. „Ale táto realizácia sa zdala byť ťažšia, ako spraviť vizuálne efekty. Použiť napríklad vojakov na záberoch by znamenalo potrebu zohnať nejakých ľudí v maskáčoch a s atrapami zbraní. Nechávať ich ešte pobehovať na ulici kričiac že im ide o život, neviem kto by sa nato podujal a ešte dobrovoľne zadarmo,“ povedal na záver s úsmevom.

Upozornenie: Použité zábery vo filme nekorešpondujú s realitou a uvedené erby a logá nie sú originálne.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM