Regióny

Prvomájové oslavy v období socíku: Takto sa kedysi oslavovalo v Nových Zámkoch, FOTO

Pripomienkou svätého Jozefa, patróna robotníkov je 1. máj - sviatok práce. Prvomájové ulice zapĺňali v ére Československa aj novozámocké ulice. Ako to vyzeralo za čias komunistického režimu, si môžete pozrieť na unikátnych fotografiách.

Ilustračný obrázok k článku Prvomájové oslavy v období socíku: Takto sa kedysi oslavovalo v Nových Zámkoch, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

O oslavách 1.mája nás informoval Pavol Rusnák z Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch. Prečítajte si, ako vyzeral priebeh prvomájových osláv v našom meste, niekoľko rokov dozadu.

Prípravy začínali už týždeň vopred

Prípravy začínali už týždeň vopred na školách i v závodoch nácvikom programu. Účasť bola povinná, ospravedlňovala sa iba práceneschopnosť.

„Povinne museli byť vyzdobené okná bytov a výklady – minimálne vlajkami ČSSR a ZSSR. Častým motívom výzdoby boli aj holubice mieru alebo portréty komunistických funkcionárov,“ vysvetľuje Pavol Rusnák.

Večer pred prvomájovými oslavami sa konali povinné lampiónové sprievody, ktoré končili na nejakom verejnom priestranstve (neskôr na amfiteátri), kde bol pripravený kultúrny program. Celé to bolo organizované politickými zložkami Národného frontu a OV KSS.

Priebeh osláv

Oslavy 1.mája začínali už od rána, od šiestej, kedy sa púšťala nahlas hudba (dychovka). Prichádzalo sa spravidla smerom od hlavného námestia. „Tribúna s funkcionármi stála v rôznych rokoch na rôznych miestach, no najčastejšie na dnešnej Petőfiho ulici, oproti polikliniky,“ uvádza Rusnák.

„Pred tribúnou predviedli jednotlivé skupiny krátke kultúrne predstavenie,“ hovorí Pavol Rusnák.

Ako ďalej dodáva, prichádzajúce skupiny boli konferované jedným rečníkom na tribúne, ktorý ich predstavoval a vymenúval ich výsledky. Jednotlivé skupiny stáli aj niekoľko hodín v bočných uličkách, kým na nich prišiel rad. Kto mal uniformu (napr. pionieri), musel ju mať povinne oblečenú, bez ohľadu na počasie.

Sprievodu sa prizerali dôchodcovia a matky s deťmi.„Závody mali často alegorické vozy a propagovali svoje výrobky a výsledky,“ konštatuje Rusnák. Na okraji Bernolákovho námestia sa ľudia rozchádzali, keďže tam boli stánky s občerstvením. Sprievodu sa účastnili a školy a podniky z vidieka. Autobusy, ktoré ich viezli, parkovali na Slovenskej ulici a v blízkom okolí. Niektoré podniky organizovali aj vlastné oslavy.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch, fotografie z archívu z roku 1976 (foto: Procháczková)

Oslavy 1. mája v Nových Zámkoch: Takto sa u nás kedysi oslavovalo
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM