Technológie

Prvý raketoplán sa do kozmu nepozrel: Meno dostal podľa lode zo Star Treku + KVÍZ

Americký vesmírny program priniesol počas svojej histórie množstvo zaujímavých technológií. Medzi tie najpokrokovejšie patrili bez debaty raketoplány. Prvý z nich predstavili pred 44 rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Prvý raketoplán sa do kozmu nepozrel: Meno dostal podľa lode zo Star Treku + KVÍZ
19
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Od odovzdania prototypu amerického raketoplánu Enterprise do služieb amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) uplynulo vo štvrtok 17. septembra 44 rokov.

Koncom 60. rokov 20. storočia začali odborníci NASA riešiť otázku konštrukcie kozmického dopravného prostriedku, ktorý by sa dokázal na Zem aj vrátiť a dal by sa použiť aj na ďalšie vesmírne lety. Výsledkom ich snáh bol vznik prvého raketoplánu Enterprise (OV-101).

Slávnostné odovzdanie prototypu raketoplánu Enterprise do služieb NASA sa uskutočnilo 17. septembra 1976.

Star Trek

Raketoplán sa mal najskôr volať Constitution (ústava), k 200. výročiu prijatia americkej ústavy. Fanúšikovia sci-fi televízneho seriálu Star Trek však zorganizovali petíciu, vďaka ktorej sa jeho názov nakoniec zmenil na Enterprise, podľa názvu kozmickej lode zo seriálu. Slávnostnej ceremónie uvedenia raketoplánu do prevádzky sa okrem iných zúčastnili aj herci zo seriálu a scenárista Gene Roddenberry.

Enterprise slúžil hlavne na testovacie lety, celkom sa testoval deväť mesiacov v roku 1977, počas ktorých sa preverili základné aspekty letu raketoplánov, vyskúšal sa aj systém prepravy raketoplánu v atmosfére pomocou špeciálneho lietadla. Raketoplán bol umiestnený na upravenom lietadle – Boeing 747, obidva stroje tak leteli spolu, ale boli poháňané iba motorom lietadla.

Najprv lietal bez posádky (osem letov vo februári 1977), vtedy merali charakteristiku letu a aerodynamiku. Neskôr letel s dvojčlennou posádkou (osem letov medzi júnom a septembrom 1977).

Do vesmíru však nikdy neletel.

Enterprise nahradili novšie raketoplány, ako Columbia, Challenger a Discovery. Ich technológia a prístroje boli už bezpečnejšie a spoľahlivejšie, takže Enterprise bol stiahnutý z prevádzky. Napriek tomu sa niektoré jeho súčiastky použili na tieto novšie raketoplány. Potom Enterprise absolvoval cestu po západnej Európe, kde bol predstavený širokej verejnosti. V roku 1985 sa stal majetkom Smithsonianskeho múzea vo Washingtone, kde bol vystavený ako múzejný exponát.

V súčasnosti je raketoplán Enterprise vystavený v New Yorku v Múzea Intrepid na rieke Hudson, kde ho previezli 6. júna 2012.

Čítali ste pozorne? Otestujte sa v našom kvíze!

Kliknite SEM: Poznáte detaily o amerických raketoplánoch?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Raketoplán Enterprise
19
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM