Krimi

Prvý Slovák obvinený z terorizmu dostal 23,5 roka väzenia!

Na úhrnný trest 23,5 roka odňatia slobody Okresný súd Košice I odsúdil Ladislava K. za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy.

Ilustračný obrázok k článku Prvý Slovák obvinený z terorizmu dostal 23,5 roka väzenia!
8
Galéria
Zdroj: TASR

Za mreže muža súd poslal do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia, uložil mu navyše trojročný ochranný dohľad. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaný aj krajský prokurátor, ktorý žiadal až 25-ročný trest, sa odvolali na krajský súd.

Košičan Ladislav K. bol pôvodne obžalovaný z terorizmu. Súd ho dnes uznal vinným z pokusu obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia, obzvlášť závažného zločinu vydierania a ďalších trestných činov vrátane nedovoleného ozbrojovania, nebezpečného vyhrážania či pokusu ublíženia na zdraví.

Obžalovaný sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat. Podľa súdu bol zodpovedný za výbuch podomácky vyrobenej bomby z 28. decembra 2011.

Nie je chorý

Súd sa podľa predsedu senátu stotožnil so závermi znalcov z oblasti psychiatrie, že obžalovaný netrpel v čase skutku žiadnou chorobou a nemal zníženú príčetnosť.

„Obžalovaný svojím konaním vydal široké množstvo ľudí do nebezpečenstva, a to tak, že sám zostrojil nástražný výbušný systém obdobný ručnému granátu, ktorý sám nebol schopný ovládať bez fyzického zásahu do inicializačného zariadenia, a ktorý umiestnil do odpadkového koša v blízkosti pohybu detí, ktoré sa na mieste obyčajne aj nachádzajú. Je len obrovským šťastím, ak sa to dá takto povedať, že nedošlo k hrôzostrašným následkom účinkov výbuchu,“ uviedol sudca k rozsudku.

Neprimeraný trest

Obžalovaný, ktorý je vo väzbe už takmer päť rokov, prijal verdikt mlčky. Jeho obhajkyňa navrhovala ako primeraný štvorročný trest s prihliadnutím na poľahčujúce okolnosti. Argumentovala, že konal v stave zmenšenej príčetnosti v dôsledku duševnej poruchy, ktorou trpí dlhodobo, a pod vplyvom tiesnivých osobných pomerov.

„Trest je podľa môjho názoru neprimerane prísny,“ povedala obhajkyňa pre novinárov.

Rúrková bomba explodovala v odpadkovom koši pri prevádzke rýchleho občerstvenia na košickej ulici Protifašistických bojovníkov a len zhodou šťastných okolností nikoho nezranila.

Čítajte aj: Primár onkológie zarábal tisíce, zobrať mal úplatok 50 eur

Košický okresný a následne krajský súd poslali v roku 2014 Ladislava K. za mreže na 25 rokov ako vôbec prvého Slováka odsúdeného za terorizmus. Najvyšší súd (NS) SR však v apríli tohto roku rozsudok zrušil. V prípade totiž podľa neho nešlo o terorizmus, ale o trestný čin všeobecného ohrozenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM