Lucia Lauková Správy

Psychologička radí: Rodičia by mali deti pripraviť na školský režim pár dní vopred

Prázdniny sú na konci a vaše ratolesti čaká nástup do školy. Detská psychologička radí rodičom, ako deti na túto zmenu pripraviť.

Ilustračný obrázok k článku Psychologička radí: Rodičia by mali deti pripraviť na školský režim pár dní vopred
Zdroj: TASR

Rodičia by mali začať s deťmi dodržiavať školský režim už niekoľko dní pred začiatkom školy. Dôležité pritom je, aby bol školák oddýchnutý a vyspatý. Tvrdí to detská psychologička a výskumná pracovníčka Mária Balážová.

„Potrebné je nastaviť si večierku už niekoľko dní pred začiatkom školy na rovnakú hodinu, v akú bude chodiť dieťa spávať počas školského roka,“ povedala psychologička. Zároveň navrhuje, aby si rodičia s deťmi pred začiatkom školského roka sadli a porozprávali sa o tom, čo ich v danom roku čaká, napríklad i to, na akú mimoškolskú aktivitu by mohol školák chodiť.

Školské nástrahy

Podľa Balážovej je najmä pre prvákov veľmi dôležité, aby poznali prostredie, do ktorého pôjdu. Je dobré prejsť si s deťmi už v predstihu prípadné školské nástrahy. „Môjmu synovi sa napríklad stalo, že prvý deň nevedel otvoriť aktovku, a tak keď všetky deti desiatovali, on si ju nevedel ani z tašky vybrať,“ spomína Balážová.

Deti by mali poznať prostredie, kam idú, teda ako sa napríklad dostanú do triedy či do jedálne. Podľa psychologičky je prvákom potrebné vysvetliť, že budú mať 45-minútovú hodinu, potom prestávku a to sa bude niekoľkokrát opakovať.

Dôležité rozhovory

„Netreba zabúdať ani na mentálnu prípravu. S dieťaťom sa treba rozprávať o tom, prečo je dôležitá škola, ale aj známky,“ povedala psychologička. Z rozhovorov by sa podľa nej nemali vynechávať ani nástrahy, ktoré deti môžu v škole stretnúť, napríklad šikanovanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM