Lucia Lauková Rôzne Technológie

Psychologička rodičom: Majte kontrolu nad tým, čo váš potomok robí na počítači

Podľa prieskumov je od počítačových hier viac závislých chlapcov ako dievčat. Najviac sú podľa psychlogičky ohrozené deti v staršom školskom veku.

Ilustračný obrázok k článku Psychologička rodičom: Majte kontrolu nad tým, čo váš potomok robí na počítači
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Rodičia by sa mali zaujímať o to, čo dieťa robí na počítači. Sprevádzať ho, radiť mu, rozprávať sa s ním, čo sa mu páči a čo ho baví. Rodičia by mali vyhľadávať také programy, pri ktorých si dieťa trénuje pamäť, tvorivosť či priestorovú predstavivosť. Pre TASR to uviedla psychologička Ľubica Kövérová z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

Zodpovedné používanie

Elektronické zariadenia ako počítače, televízia, tablety či smartfóny môžu deťom podľa slov psychologičky pomáhať, ale aj škodiť. „Dôležité je, aby sa deti naučili tieto elektronické zariadenia používať zodpovedne. K tomu potrebujú rodičov. Rodič je ten, ktorý od začiatku určuje, čo bude dieťa na počítači robiť a aký dlhý čas tam strávi,“ vysvetlila Kövérová.

Podľa nej deti v staršom školskom veku trávia pri počítači oveľa viac času ako deti v mladšom školskom veku. „Okrem hier ho využívajú na vypracovávanie rôznych projektov do školy, komunikáciu s kamarátmi a spolužiakmi cez sociálne siete. Preto je na rodičoch, aby stanovili deťom pevné pravidlá, za akých podmienok môžu byť na počítači,“ poznamenala psychologička s tým, že ak to neurobia, môže sa im to vymknúť spod kontroly a zistia, že dieťa je bez počítača nervózne, nesústredené a nevie zmysluplne tráviť svoj voľný čas. Ako doplnila, kvôli počítaču dieťa často zanedbáva svoje záľuby a aktivity, ktoré ho predtým bavili.

„Môže sa mu zhoršiť prospech v škole, začne zanedbávať svoje povinnosti – či už školské alebo domáce,“ vysvetlila.

Slabšie komunikačné schopnosti

Deti v predškolskom veku by podľa psychologičky mali čo najviac spoznávať reálny svet, nie ten virtuálny. „Čím viac deti trávia svoj voľný čas pred obrazovkou, tým menej dochádza k interakcii medzi rodičom a dieťaťom. Ak nahradíme obrazovky za reálny svet, deti budú mať stále slabšie komunikačné schopnosti,“ dodala.

Pri starších deťoch by podľa nej rodičia mali mať pod kontrolou, čo na počítači potomok robí, aké hry hráva, aké stránky na internete navštevuje a koľko času denne pri ňom trávi. „Rodič by mal spolu s dieťaťom vyberať hru, ktorá musí byť určená pre jeho vekovú kategóriu. Výrobcovia uvádzajú na každej hre vek, od ktorého ju môže dieťa hrať,“ upozornila Kövérová. Poukázala aj na to, že podľa prieskumov je od počítačových hier viac závislých chlapcov ako dievčat. Najviac sú ohrozené deti v staršom školskom veku, ktoré dokážu tráviť až niekoľko hodín denne pred počítačom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM