Zo zahraničia

Putin: Ciele vojenskej operácie dosiahneme! Naše zámery sú UŠĽACHTILÉ a NOBLESNÉ

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že ciele vojenskej operácie na Ukrajine, ktoré sú podľa jeho slov zamerané na zaistenie bezpečnosti Ruska, sa určite podarí dosiahnuť.

Ilustračný obrázok k článku Putin: Ciele vojenskej operácie dosiahneme! Naše zámery sú UŠĽACHTILÉ a NOBLESNÉ
Zdroj: TASR/AP

Šéf Kremľa sa tak vyjadril na návšteve kozmodrómu Vostočnyj, nachádzajúceho sa v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe pri hraniciach s Čínou, kde sa v utorok stretol aj s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

Ide o prvú Putinovu cestu mimo Moskvy od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. TASR informuje na základe správ agentúr AP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na ruské médiá.

Nemali na výber

Putin ofenzívu ruských síl na Ukrajine komentoval slovami „nemali sme na výber“ a označil ju za „správne rozhodnutie“. „Niet pochýb, že naše ciele dosiahneme,“ povedal s tým, že ide o „absolútne jasné a vznešené“ zámery.

„Tieto ciele sú úplne pochopiteľné a ušľachtilé. Hlavným cieľom je pomôcť ľuďom na Donbase, ľudu Donbasu, ktorý sme uznali. Boli sme donútení to urobiť, pretože kyjevské úrady, povzbudzované Západom, odmietli plniť minské dohody, ktorých cieľom bolo mierové riešenie problémov Donbasu,“ dodal.

Ruský prezident zopakoval aj svoje tvrdenia, že „špeciálna vojenská operácia“ je zameraná na ochranu obyvateľov v oblastiach východnej Ukrajiny. Tie sú ovládané separatistami podporovanými Moskvou.

Ukrajina sa podľa Putinových slov zmenila na „protiruskú pevnosť“, kde sa „rozvíjajú výhonky nacionalizmu a neonacizmu“. Takéto obvinenia slúžiace ako zámienka na vojenskú ofenzívu Kyjev aj Západ odmietajú.

Izolácia nehrozí

Putin tiež poznamenal, že Rusko nemá záujem o izoláciu. Zároveň vyjadril presvedčenie, že zahraničným mocnostiam sa Rusko izolovať nepodarí.

„Celkom určite je nemožné v dnešnom svete niekoho izolovať – najmä takú obrovskú krajinu, akou je Rusko,“ podotkol s tým, že „budeme spolupracovať s tými partnermi, ktorí s nami spolupracovať chcú“.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM