han Zo zahraničia

Putin zintenzívnil boje a pohrozil Západu: Ruská raketa tesne minula jadrovú elektráreň!

Ruská strela preletela v nebezpečnej blízkosti Južnoukrajinskej jadrovej elektrárne v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny. A to nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Putin zintenzívnil boje a pohrozil Západu: Ruská raketa tesne minula jadrovú elektráreň!
Zdroj: TASR/AP

Oznámila to v nedeľu ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Energoatom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Táto elektráreň sa nachádza približne 350 kilometrov južne od hlavného mesta Kyjev.

Ruskí agresori „ešte stále nechápu, že zásah pracujúcej elektrárne čo i len najmenším kúskom rakety môže spôsobiť jadrovú katastrofu a únik radiácie,“ uviedla na sociálnej sieti Telegram spoločnosť Energoatom, ktorá prevádzkuje túto – i ďalšie elektrárne na Ukrajine. Rusko obvinila z „jadrového terorizmu“.

Útoky na Kyjev

Niekoľko výbuchov bolo v nedeľu ráno počuť v oblasti ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Informujú o tom agentúra AFP a televízia CNN.

Reportér CNN, ktorý bol svedkom výbuchov, uviedol, že po jednom z nich bolo na severovýchode Kyjeva vidieť k oblohe stúpať stĺp dymu. Ukrajinské médiá v nedeľu ráno podľa CNN informovali aj o ruských raketových útokoch na prístavné mesto Odesa. Podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Ruská armáda mala v noci z lietadla ostreľovať aj mesto Kramatorsk a zasiahnuť pritom dva tamojšie podniky.

Putin hrozí

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu upozornil, že Moskva bude útočiť na nové ciele v prípade, ak Západ dodá Ukrajine rakety dlhého doletu. Nové dodávky zbraní majú podľa Putina za cieľ „predlžovať konflikt“. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rusko podľa prezidenta v prípade dodania rakiet dlhého doletu na Ukrajinu vyvodí primerané závery a použije svoje zbrane na zasiahnutie cieľov, ktoré predtým nezasiahlo. Putin však vo vyjadrení pre ruské tlačové agentúry nešpecifikoval, ktoré ciele mal na mysli, píše AFP.

Čo chcú Ukrajinci?

Ukrajina sa usiluje získať delostrelecké salvové raketové systémy (MLRS), pripomína agentúra Reuters. Americký prezident Joe Biden minulý týždeň oznámil, že USA Ukrajine pošlú palebné raketové systémy HIMARS. Urobil tak po ubezpečení zo strany Kyjeva, že tieto systémy nebudú použité na zasiahnutie cieľov na Ruskom území.

Ruské úrady upozornili, že rozhodnutie USA dodať Ukrajine tieto systémy môže prehĺbiť konflikt. Putin však uviedol, že to významnú zmenu na bojisku nespôsobí.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM