Peter Simon Rôzne

Pýcha Gemera v hroznom stave: Fotky hovoria za všetko

Najstaršia vysoká pec, ktorá sa volá Etelka sa nachádza v katastri Nižnej Slanej. Historická stavba je v dezolátnom stave. Okolie a areál baní pripomína vojnové územie.

Ilustračný obrázok k článku Pýcha Gemera v hroznom stave: Fotky hovoria za všetko
Zdroj: TASR

Bývalý závod železorudných baní Siderit chátra a je postupne aj svojvoľne rozoberaný. Pohľad na okolie je smutný a pripomína bojové územie. Všade sa nachádzajú polorozpadnuté stavby a nebezpečné miesta. Ohrozená je i ďalšia existencia vysokej pece Etelka, technickej pamiatky, ktorú dal v obci Nižná Slaná v roku 1867 postaviť Emanuel Andrássy, známy tiež ako železný gróf.

Pec s výškou 11 metrov mala pilierovú konštrukciu. Na ohrev slúžil liatinový ohrievač, vysokopecné dúchadlo bolo poháňané vodným kolesom. V roku 1900 sa celý banský majetok Andrássyovcov stal vlastníctvom Rimavsko-muránsko-šalgotariánskej železiarskej účastinnej spoločnosti.

Obec Nižná Slaná v okrese Rožňava mala už stredoveku udelené výsady Slobodného banského mesta. Túto výsadu obci udelil v roku 1417 kráľ Žigmund. V roku 1459 jej kráľ Matej Korvín túto výsadu odobral pre podporu bratríckeho hnutia. V chotári obce sa ťažili rudy strieborné, medené aj s obsahom ortuti a neskôr hlavne železné rudy. Ťažba železnej rudy Siderit a výroba tu bola zastavená v roku 2008. V súčasnosti areál bývalého závodu Siderit chátra a je postupne i svojvoľne rozoberaný.

O technicko-kultúrnu pamiatku dlho nikto nejavil záujem. Koncom minulého roka však do hry prišla nezisková organizácia Barbora z Pezinka. Cez projekt Železná cesta Slovenska pripravuje Združenie baníckych spolkov a cechov Slovenska kompletnú rekonštrukciu historického skvostu. Doteraz sa však na samotnej peci nič nezmenilo a ostáva chátrať ako predtým. Združenie počas uplynulého obdobia vyčistilo priľahlé pozemky a zabezpečilo okolie proti ďalšiemu rozpadu.

Pozrite si v našej galérii pohľad na areál vysokej pece a okolia baní v Nižnej Slanej.

Môže vás zaujímať: Dedina neďaleko Rožňavy plná histórie: Zvedavcov láka dodnes

Zdroj: TASR/DNES24.SK

Unikátna vysoká pec má skoro 150 rokov: Stáva sa z nej zrúcanina
7
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM