Webnoviny - Svet

Rada STV vyjadrila podporu Trojke

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Martin Dorčák BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Rada STV dnes vyjadrila svoju podporu tretiemu okruhu – športovej Trojke. Verejnoprávnu televíziu totiž čakajú výrazné úsporné opatrenia, musia preto šetriť, kde sa dá. Niektorí členovia rady sa preto dnes obrátili na generálneho riaditeľa televízie Štefana Nižňanského s otázkou, či by nebolo najvýhodnejšie Trojku dočasne pozastaviť. Po búrlivej diskusii, keď sa nakoniec prišlo k záveru, že toto riešenie by úspory neprinieslo, svoje námietky zobrali späť. Podpredseda rady Richard Herrgott dodal, že Trojku by mali členovia rady zachrániť a podporiť. Uznesenie znie, že rada podporuje strategický rozvoj okruhu a odporúča vysielanie ponechať. Uznesenie schválili jednomyseľne.

Slovenská televízia považuje za povinnosť vysielať šport. „Verejný záujem tu je a to je najlepším argumentom,“ vysvetlil Nižňanský. V súčasnosti však majú problém najmä s licenčnými právami, pretože keď do hry vstupujú súkromné subjekty, cena sa navyšuje a STV má svoju finančnú hranicu. „Práva áno, ale nie za každú cenu,“ podotkol Nižňanský s tým, že prioritami sú zápasy všetkých reprezentačných výberov za znesiteľných podmienok.

Prvý návrh presunúť programy z Trojky pod dvojku podal Marián Tkáč, vzápätí ho podporil aj predseda rady Martin Kákoš s tým, že by to bola cesta na prežitie do konca roka. Programový riaditeľ Roman Lipták však vyzval na zváženie dôsledkov, pretože Trojka má svojich lojálnych stálych divákov a vďaka jej vzniku sa mohla vyformovať Dvojka, kde už je podľa zmluvy len jediný športový prenos, a to Formula 1. „Vypnutím trojky by sme spôsobili väčšiu škodu, ako by tam boli úspory,“ vyhlásil Lipták a dodal, že už zredukovali počty hokejových prenosov, nové práva nenakupujú a zrušenie Trojky by absolútne žiadnu úsporu neprinieslo. STV má totiž zaplatený v balíku satelitný prenos pre všetky okruhy, za ktorý platí paušálne. Sporiť teda môžu len na výrobe, nákupe a licenčných právach.

Dlhodobá zmluva je na dobu neurčitú a potrebujú ju aj pre iné programy. Stanislav Štefánik z Trojky priznal, že peniaze na hokej síce v rozpočte sú, ale tie sú tam pre prípad, ak by sa podarilo uzavrieť zmluvy a inak pôjdu prostriedky na úspory a nevie si predstaviť, že by niekto iný mohol odvysielať všetkých 54 zápasov budúcoročných majstrovstiev sveta aj so sprievodným programom. Dodal, že zahraničné licencie sú lacnejšie.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM