Jakub Haršany Regióny

Radi športujete? Tak vyskúšajte počas leta aj niečo netradičné

Leto sa nám začalo, vonku je čoraz teplejšie a ľudia vyhľadávajú najrôznejšie druhy aktivít, pri ktorých by sa zabavili a odreagovali. Ak by ste si chceli počas víkendu alebo teplých dní trocha zašportovať, máme tu pre vás zopár tipov.

Ilustračný obrázok k článku Radi športujete? Tak vyskúšajte počas leta aj niečo netradičné
Zdroj: TASR

Slnečné dni niekoho lákajú k vode, iného zas na prechádzku, no mnohých z nás priťahuje aktívny šport. Ak máte už dosť volejbalu, tenisu alebo futbalu, vyskúšajte aj niečo menej tradičné.

Skúste petang

Petang síce patrí medzi netradičné druhy športu, ale už aj v našom meste si získal mnoho fanúšikov. Nadšenci tejto hry, ktorá pochádza z Francúska, sa počas slnečných dní stretávajú na petangových ihriskách, aby sa zabavili a zbavili negatívnej energie.

Hru môžu hrať dvaja hráči, ale aj niekoľkočlenné tímy. Cieľom je hodiť oceľové gule čo najbližšie k cieľovej drevenej gulôčke a byť k nej bližšie ako súper. Výhodou petangu je, že ho môžno hrať takmer všade. Stačí len rovná plocha s akýmkoľvek povrchom a hra môže začať. Petang môžu hrať muži, ženy, deti, malí aj veľkí, a taktiež hendikepovaní.

V Bratislave je petang obľúbenou letnou aktivitou a nachádza sa tu aj niekoľko oficiálnych ihrísk. Nájdete ich na petržalskej strane Dunaja v Sade Janka Kráľa, na Kuchajde alebo na na Rumančekovej ulici v Ružinove, kde vybudovali petangové ihriská minulý rok.

Okrem toho je však možné hrať petang všade, kde je kúsok voľnej plochy. Obľúbeným miestom pre hráčov tohto športu je taktiež záhrada pri Prezidentskom paláci. Jedno provizórne petangové ihrisko je dokonca aj na streche nákupného centra Central.

S raketami na bedminton

Nie úplne klasickým letným športom je bedminton, ktorý je obľúbenou formou aktívneho oddychu mnohých z nás. Pravidlá tohto športu netreba podrobne vysvetľovať, hlavnou úlohou je odpáliť plastový košík pomocou rakety na stranu súpera. Aj menej športovo nadaný človek sa pri tejto hre dobre zabaví a odreaguje.

Ak by ste si chceli bedminton zahrať, v našom meste nájdete niekoľko športových hál s profesionálnymi ihriskami. Bratislavské bedmintové centrum sa nachádza vo Vlčom Hrdle, kde je päť špičkových kurtov.

Ihriská taktiež nájdete v Ružinove na Nevädzovej ulici v centre Retro Sport a Wellness alebo v areáli športového klubu Slávia Agrofert v Petržalke za Ekonomickou univerzitou. Všade tu si však za prenajatie ihriska budete musieť zaplatiť. Ak však nepotrebujete čiary a sieťku, môžete si bedminton zahrať len tak hocikde v parku alebo na inej trávnatej ploche.

A čo tak minigolf?

Fyzicky nenáročný, ale o to zábavnejší pre vás môže byť minigolf. Ak ho raz vyskúšate, určite to nebude naposledy. Ide o zmenšenú verziu golfu, ktorá sa hrá na špeciálnom ihrisku.

Na ihrisku sa zvyčajne nachádza 18 jamiek a hráč musí dopraviť loptičku zo štartovacieho miesta do cieľovej jamky čo najmenším počtom rán. Zároveň však musí prekonávať rôzne prekážky, ktoré sú súčasťou jednotlivých jamiek.

Ak by ste si chceli minigolf zahrať, stačí prísť do areálu Štrkoveckého jazera, kde sa jedno minigolfové ihrisko nachádza. Krásne minigolfové ihrisko taktiež ponúka Karloveský športový klub na ulici Janotova 12. Ak neviete kam s kamarátmi počas víkendu, minigolf je jednou z možností.

Adrenalín na vode

Leto si mnohí spájajú s vodou a najradšej trávia slnečné dni niekde pri jazere. Ak máte zároveň radi adrenalín, určite treba skúsiť vodné športy.

Túto možnosť ponúka v Bratislave areál vodného lyžovania Zlaté piesky. K dispozícii sú tu dva vleky, na ktorých sú upevnené laná, ktoré ťahajú jazdcov po hladine jazera. Na dráhe sú umiestnené rôzne prekážky, na ktorých môžu skúsenejší jazdci predvádzať svoje triky.

Jazda na snowboarde alebo lyžiach vo vysokej rýchlosti uspokojí nejedného milovníka adrenalínu. Ak vám to aj nepôjde podľa predstáv a neudržíte stabilitu, určite sa minimálne dobre zabavíte a osviežite vo vodách jazera.

Lezenie po stene

Pre tých fyzicky zdatnejších odporúčame lezecké steny. Ak chcete skúsiť niečo, čo ste ešte neskúsili, dokážete pracovať so svojím telom a nebojíte sa výšok, vyskúšajte lezenie po stenách.

Na začiatok budete potrebovať špeciálny kurz, kde sa naučíte základné techniky lezenia, bezpečnostné pravidlá a zoznámite sa s výstrojom. Po čase však už budete všetko zvládať a lezenie bude pre vás zábava. Navyše táto aktivita nie je podmienená počasím. Ak je vonku škaredo, lezecké steny sú ideálnym miestom.

V Bratislave nájdeme niekoľko lezeckých stien. Nachádza sa tu aj tá najväčšia na celom Slovensku. Lezeckú stenu K2 nájdete na Starej Ivanskej ceste. Jej celková rozloha je 2 000 metrov štvorcových s maximálnou výškou 15,5 metra.

Pre lezcov ponúkame ešte lezecké centrum Vertigo na Trenčianskej ulici alebo outdoorovú lezeckú stenu pri nákupnom centre Aupark. Lezenie po stene je síce extrémny šport, ale napriek tomu je bezpečný a vhodný na letné odreagovanie.

Prečítajte si aj: Zážitky na Divokej vode sprevádza tlkot srdca až v krku

Ilustračný obrázok

Letné športy
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM