Webnoviny - Svet

Radičová a Žitňanská o povinnom zverejňovaní zmlúv

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 13. augusta (WEBNOVINY) – Premiérka Iveta Radičová a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská dnes predkladajú do pripomienkového konania legislatívny návrh, ktorým sa od 1. januára 2011 zavádza povinnosť zverejňovať zmluvy týkajúce sa používania verejných prostriedkov alebo nakladania s majetkom štátu. Bez zverejnenia nenadobudnú zmluvy účinnosť.

Cieľom navrhovanej novely je zaviesť jasné pravidlá, ktoré zabezpečia transparentné a hospodárne nakladanie s verejným majetkom a s verejnými prostriedkami. "Veríme, že zverejňovanie zmlúv výrazne zvýši tlak na orgány verejnej moci a tie budú hospodáriť zodpovedne. Nastal čas skoncovať s nevýhodnými a často predraženými zmluvami, ktoré zostávali skryté za dverami ministerstiev, úradov alebo obcí,“ uvádzajú k návrhu Iveta Radičová a Lucia Žitňanská.

Navrhovaný zákon novelizuje Občiansky zákonník a zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Predpokladom a podmienkou nadobudnutia účinnosti zmluvy bude zverejnenie na internete alebo v Obchodnom vestníku. Novela má tiež zabrániť uzatváraniu dlhodobých nevýhodných zmlúv, ktoré boli nevypovedateľné a pri snahe skončiť zmluvný vzťah štát prichádzal o veľké čiastky. Podľa návrhu by už nemalo byť obchodné tajomstvo prekážkou zverejnenia zmluvy. Pri zverejňovaní zmlúv sa budú musieť rešpektovať obmedzenia vyplývajúce zo zákona o slobodnom prístupe k informáciám, a to nesprístupňovanie informácií tvoriacich utajované skutočnosti, bankové tajomstvo alebo daňové tajomstvo. Súčasne sa garantuje aj ochrana osobných údajov.

Informoval Tlačový a informačný odbor MS SR.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM