Zo Slovenska

Radíme: Aj po negatívnom antigénovom teste treba dodržiavať všetky odporúčania

Na Slovensku platia od stredy nové pravidlá zákazu vychádzania.

Ilustračný obrázok k článku Radíme: Aj po negatívnom antigénovom teste treba dodržiavať všetky odporúčania
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Negatívny antigénový test nemusí znamenať, že človek nie je infikovaný, môže byť v inkubačnej dobe ochorenia COVID-19. Ministerstvo zdravotníctva preto pripomína, že sa treba správať zodpovedne a dodržiavať všetky odporúčania.

Samozrejmosťou by malo byť nosenie rúška, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk, časté vetranie priestorov, a tiež čo najväčšie obmedzenie stretávania sa s inými ľuďmi, a to aj v exteriéri.

Toto sledujte

Sledovať treba svoj zdravotný stav a aj pri miernych klinických príznakoch, teda pri teplote, kašli, strate čuchu, chuti alebo dýchavičnosti treba bezodkladne telefonicky kontaktovať svojho príslušného všeobecného lekára, dohodnúť sa na ďalšom postupe a dodržiavať jeho pokyny.

Ak bol niekto v úzkom kontakte s pozitívne testovanou osobou, teda dva dni pred jej pozitívnym testovaním alebo pred začiatkom jej klinických príznakov, musí ostať v karanténe.

Pri pozitívnom výsledku testu na nový koronavírus jedného člena domácnosti musia v karanténe zostať všetci jej členovia, aj keď boli pri celoplošnom testovaní negatívni. O svojej pozitivite by mala daná osoba tiež oboznámiť všetkých, s ktorými bola v úzkom kontakte. Tiež musia ísť do karantény. Za úzky kontakt sa považuje osobný kontakt dlhší ako 15 minút vo vnútornom priestore.

Strata chuti i čuchu

Domáca izolácia pozitívne testovanej osoby trvá minimálne desať dní od odberu vzorky, pokiaľ sa v posledných troch dňoch tejto doby nevyskytol ani jeden z klinických príznakov ochorenia, teda teplota, kašeľ, dýchavičnosť, strata čuchu či chuti.

O konečnej dĺžke karantény rozhoduje všeobecný lekár. Karanténa osôb žijúcich s pozitívne testovanou osobou v spoločnej domácnosti trvá po celú dobu izolácie pozitívne testovanej osoby.

Na Slovensku platia od stredy nové pravidlá zákazu vychádzania. Doklad o negatívnom PCR alebo antigénovom teste na ochorenie COVID-19 je potrebný aj pri ceste do práce či do banky, ako aj na pobyt v prírode. Policajti avizovali, že od stredy budú dodržiavanie pravidiel viac kontrolovať.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM