Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Ak chcete zhodnotiť svoje úspory, musíte podľa odborníka sledovať infláciu

Skúsení investori podľa odborníkov vedia, že ak chcú skutočne zhodnotiť svoje úspory, musia sledovať výšku inflácie. Banky ponúkajú rôzne alternatívy.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Ak chcete zhodnotiť svoje úspory, musíte podľa odborníka sledovať infláciu
Zdroj: pixabay

Slováci hľadajú alternatívy k termínovaným vkladom. Dôvodom je rastúca inflácia, ktorá ukrajuje ľuďom z úspor. Pri svojich investíciách by však mali byť ľudia podľa portálu, ktorý porovnáva finančné produkty, opatrní, aby sa im zdroje reálne zhodnotili.

Vyššie zhodnotenie

Kým v bankách na bežných účtoch je zhodnotenie takmer nulové, ani obľúbené termínované vklady neponúkajú podľa portálu úrokovú sadzbu, ktorá by porážala infláciu a zabezpečila klientom reálne zhodnotenie úspor. „Skúsení investori vedia, že ak chcú skutočne zhodnotiť svoje úspory, musia sledovať výšku inflácie a vyberať také nástroje, ktoré ponúkajú vyššie zhodnotenie,“ tvrdí analytik portálu Martin Švidroň.

Banky v čase nízkych úrokových sadzieb ako na úverových, tak aj na vkladových produktoch hľadajú a ponúkajú klientom rôzne alternatívy. Nie je však pri nich garancia ochrany vkladu do 100 000 eur ako pri termínovaných vkladoch. „Jednou z alternatív, ktorá sa teší rastúcej dôvere u klientov, sú korporátne dlhopisy. Kúpou dlhopisu požičiava klient na určité obdobie peniaze spoločnosti, ktorá dlhopis vydáva. Tá za to vypláca dohodnutý úrokový výnos a pri splatnosti dlhopisu klientovi vyplatí späť celú sumu,“ vysvetľuje Švidroň.

Investovanie do dlhopisov

Pri takýchto investíciách by však ľudia mali byť obozretní. „Dôležité je si preveriť spoločnosť, ktorá dlhopisy vydáva. Dlhopisy totiž nie sú chránené fondom na ochranu vkladov,“ radí Švidroň. Klienti by sa mali pozerať len po silných a stabilných spoločnostiach. „Mali by si všímať, ako dlho pôsobia na trhu, v akých segmentoch sú aktívne a na čo konkrétne chcú použiť nové zdroje. Či napríklad na veľké developerské projekty alebo len splatenie starších dlhov,“ hovorí Švidroň.

Podľa údajov portálu je priemerná ročná úroková sadzba na termínovaných vkladoch bánk s trojročnou viazanosťou a vklade vo výške 10 000 eur aktuálne vo výške 0,40 % ročne.

Na trhu však možno nájsť korporátne dlhopisy s päť až sedemročnou splatnosťou a s fixným výnosom 4,30 % až 5,10 % ročne. „Podľa aktuálneho trendu to vyzerá tak, že si klienti budú musieť zvyknúť na istú mieru rizika v prípade, ak budú chcieť zaujímavejšie zhodnotiť svoje úspory, alebo dlhodobo ochrániť svoje peniaze pred ich znehodnotením infláciou,“ dodal Švidroň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM