Lucia Lauková Správy Rôzne

RADÍME: Ako sa postarať o pouličné mačky?

Viete koho kontaktovať v prípade ak nájdete zranené alebo opustené mačiatka? Prinášame vám užitočné informácie ako sa postarať o pouličné mačky.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Ako sa postarať o pouličné mačky?
Zdroj: TASR

Ferálne alebo pouličné mačky sú bežnou súčasťou koloritu miest a obcí. Spolunažívanie s nimi by sa malo riadiť pravidlami, o ktorých informovala Sloboda zvierat.

Ak mačky kŕmite

Podľa nich by ľudia nemali mačky vyháňať z prirodzených skrýš pri obydliach. Majú tam svoje miesto a zbavujú okolie škodcov. Ak ferálne mačky ľudia kŕmia, mali by sa snažiť zabezpečiť ich kastráciu. Odchyt, kastrácia a návrat mačiek do pôvodného prostredia zabránia ich premnožovaniu a krutej likvidácii mačiat.

Odchyt mačiek

Bratislavčania môžu o odchyt a sterilizáciu mačiek v okolí bezplatne požiadať magistrát, pre ktorý túto službu vykonáva ekologická organizácia Sloboda zvierat. Majitelia by mali dať kastrovať aj svoje mačky, pokiaľ chodia pravidelne von. V obciach môžu občania požiadať miestny úrad o kastračný projekt.

Opustené alebo choré mačiatka

Pokiaľ ide o nález bezprizorných mačiatok (treba sa najprv presvedčiť, či matka nie je v okolí), chorých alebo zranených mačiek, obyvatelia Bratislavy a aj ostatných miest by mali kontaktovať mestskú políciu. Sloboda zvierat v hlavnom meste následne zabezpečí ich odchyt a prijme zvieratá v bratislavskom útulku. V ostatných mestách a obciach Slovenska majú príslušné úrady vypracované kroky, ako v takomto prípade postupovať.

Topenie mačiek je trestné

Prípady krutého zabíjania mačiek, ako topenie či otrávenie, by ľudia nemali tolerovať. Sú trestné a mali by ich preto nahlasovať polícii. Ak by občania chceli o problematike informovať aj svoje okolie, Sloboda zvierat im poskytne letáky. Ľudia, ktorí majú záujem a možnosti, pomôžu mačke bez domova, ak si ju osvoja.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM