Lucia Lauková Správy Rôzne

RADÍME: Dávka v nezamestnanosti sa nepriznáva automaticky, musíte o ňu požiadať

Po strate príjmu by ste mali požiadať o dávku v nezamestnanosti v pobočke Sociálnej poisťovne. Na jej získanie je potrebné splniť dve základné podmienky.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Dávka v nezamestnanosti sa nepriznáva automaticky, musíte o ňu požiadať
Zdroj: TASR

O priznanie dávky v nezamestnanosti treba po strate zamestnania požiadať v pobočke Sociálnej poisťovne (SP) podľa trvalého bydliska. Táto dávka sa nepriznáva automaticky.

Základné podmienky

Na jej získanie je potrebné splniť dve základné podmienky – zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a vyžadovanú dobu poistenia v nezamestnanosti, a to 730 dní v posledných troch, resp. štyroch rokoch pred zaradením do evidencie.

Povinné údaje

„Žiadateľ je povinný v tlačive uviesť pravdivo všetky rozhodujúce skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť vznik nároku, priznanie a výplatu dávky v nezamestnanosti. Spolu so žiadosťou podáva žiadateľ v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste svojho trvalého bydliska Oznámenie o zaradení do evidencie na úrade práce, ktoré mu vystaví úrad práce. Potvrdenie zamestnávateľa zamestnanec nepredkladá,“ radí Peter Višváder, hovorca poisťovne.

Vznik nároku

Nárok na dávku vzniká odo dňa zaradenia žiadateľa do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce. V septembri 2017 dostávalo zo Sociálnej poisťovne dávku v nezamestnanosti 31 300 poberateľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM