Rôzne

RADÍME: Diskusiám o peniazoch v partnerskom vzťahu nie je dobré sa vyhýbať

Aj keď sú peniaze jednou z najviac diskutovaných spoločenských tém, v partnerskom vzťahu sa jej partneri vyhýbajú.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Diskusiám o peniazoch v partnerskom vzťahu nie je dobré sa vyhýbať
Zdroj: TASR

Veľa dvojíc pred vstupom do manželstva nielenže nepozná príjmy svojho partnera, ale ani nevie koľko a na čo partner peniaze míňa. Podľa prieskumu má úplný prehľad o výdavkoch partnera len necelá štvrtina domácností, pritom viac než polovica funguje na spoločnom účte.

Dôležitá diskusia o financiách

Podľa odborníkov je to v manželstve podobné ako pri podnikaní – ak majiteľ netuší, aké má príjmy a výdavky, je len otázka času, kedy firmu zatvorí. Základom zdravých manželských financií je preto dôkladný prehľad o finančných tokoch v domácnosti.

„Klientom ako prvé radím, spísať spoločné príjmy aj výdavky. Následne si treba stanoviť ciele, čo treba kúpiť alebo zariadiť v blízkej budúcnosti. Prehľad im ukáže, koľko peňazí majú spolu k dispozícii a koľko budú potrebovať, aby domácnosť fungovala bez zaváhania,“ vysvetľuje Matej Kovařík z jednej z finančných spoločností.

Chaos pri hospodárení je nebezpečný

To, ako sú na tom partneri finančne, podľa Kovaříka, by malo byť jasné ešte pred vstupom do manželstva. Aj keď sa hovorí, že manželstvo by malo obstáť nielen v dobrých, ale i tých horších časoch, je dobré vedieť vopred, do čoho partneri vstupujú a aké finančné návyky do spoločnej domácnosti prinášajú. „Chaos pri spoločnom hospodárení hrozí najmä vtedy, ak nie sú nastavené jasné pravidlá a partneri odmietajú prevziať zodpovednosť za zlé finančné rozhodnutia,“ vysvetľuje odborník. Preto je potrebné rozdeliť jednotlivé úlohy a nastaviť si očakávania partnerov.

Dôvera je základ každého fungujúceho vzťahu. Ak sa partneri rozhodnú pre oddelené účty, je to v poriadku, ale s možnosťou vzájomného nahliadnutia do účtov.

„Ak sa rozhodnete pre oddelené účty, založte si aj jeden spoločný – rezervný účet, na ktorom si budete mesačne odkladať vopred dohodnutú čiastku a vytvárať finančnú rezervu. Veľmi dôležité je, aby tieto financie boli oddelené od vášho bežného účtu. Na rezervnom účte máte mať odloženú železnú rezervu na neočakávané situácie, mimoriadne výdavky a spoločné ciele. V prípade, že dostanete odmenu v práci, takisto ju odložte na tento rezervný účet,“ radí Kovařík.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM