Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Invalidný a starobný dôchodok nemôžu poistenci poberať súbežne

Poberatelia invalidného dôchodku, ktorí dovŕšia dôchodkový vek sa môžu rozhodnúť či požiadajú o starobný dôchodok. Výšku vypočíta poisťovňa do 60 dní.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Invalidný a starobný dôchodok nemôžu poistenci poberať súbežne
9
Galéria

Hoci poistenci Sociálnej poisťovne môžu súčasne poberať viacero dôchodkov, súbeh invalidného a starobného dôchodku nie je možný.

„Ak poberateľ invalidného dôchodku dovŕši dôchodkový vek, môže požiadať o starobný dôchodok. Nemusí tak však urobiť a ani poisťovňa nemá povinnosť upozorniť ho na túto skutočnosť. Ak invalidný dôchodca splní všetky podmienky a rozhodne sa požiadať o starobný dôchodok, k žiadosti priloží už len doklady, ktoré neboli v minulosti priložené k žiadosti o invalidný dôchodok,“ informuje hovorca poisťovne Peter Višváder.

Sociálna poisťovňa mu v zákonnej lehote 60 dní od podania žiadosti vypočíta výšku starobného dôchodku. Túto sumu porovná s vyplácaným invalidným dôchodkom a poistencovi bude vyplácať dôchodok, ktorý je vyšší. Pri rovnakej sume starobného dôchodku a invalidného dôchodku bude poisťovňa vyplácať dôchodok, ktorý si poistenec sám zvolí.

Foto: ilustračné

Premiér povedal, že dôchodcom vyplatia dvojnásobný vianočný príspevok. Viac sa dozviete vo videu!

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM