Lucia Lauková Rôzne Ona

RADÍME: Kvôli výplate materskej dávky nemusíte predkladať rodný list novorodenca

Zmena platí od účinnosti tzv. zákona proti byrokracii. Rodný list dieťaťa je potrebné predložiť len vtedy, ak napríklad dieťa nie je zapísané v matrike na území Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Kvôli výplate materskej dávky nemusíte predkladať rodný list novorodenca
Zdroj: TASR

Po narodení dieťaťa nie je v súvislosti s výplatou dávky materské potrebné predkladať jeho rodný list. Platí to od účinnosti tzv. zákona proti byrokracii. Rodný list dieťaťa treba predložiť len vtedy, ak dieťa nie je zapísané v matrike na území SR, alebo ak ide o cudzieho štátneho príslušníka, ktorý nie je zaevidovaný v Registri fyzických osôb.

Kedy stačí kópia?

„Ak je rodný list dieťaťa vydaný na území iného členského štátu EÚ, štátu EHP a Švajčiarskej konfederácie, stačí predložiť neoverenú kópiu rodného listu dieťaťa aj bez prekladu do slovenského jazyka. Rovnako to platí i v prípade tzv. ‚zmluvných štátov‘, akým sú napríklad Ukrajina a Srbsko). V prípade ostatných štátov sa vyžaduje overenie pravosti rodného listu a jeho úradného prekladu,“ radí hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Sociálna poisťovňa

Rodný list nie je potrebné predložiť Sociálnej poisťovni ani v súvislosti s dôchodkovým poistením, ktoré z dôvodu starostlivosti o dieťa hradí štát. Netreba tak urobiť ani v tých výnimočných prípadoch, keď sa fyzická osoba poistencom štátu nestáva automaticky (môže ísť napr. o situáciu, keď osoba starajúca sa o dieťa už ukončila pracovný pomer, ale materské poberá). Väčšina osôb sa už na dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa ani neprihlasuje, od 1. januára 2018 ich prihlasuje a odhlasuje Sociálna poisťovňa.

Deti nie sú, na rozdiel od zdravotného poistenia, poistencami Sociálnej poisťovne, preto sa novorodenci na sociálne poistenie neprihlasujú. Poistencom v zmysle zákona o sociálnom poistení je fyzická osoba, ktorá je nemocensky poistená, dôchodkovo poistená alebo poistená v nezamestnanosti ako zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba alebo dobrovoľne poistená osoba, pričom dobrovoľne poistiť sa môže až po dovŕšení 16 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM