Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Motoristi už tankujú zimné palivo, nemali by zabúdať aj na servis

Motoristom v zime spôsobuje starosti najmä nafta. Zmena v zložení a správna aditivácia paliva zabezpečujú lepšiu štartovateľnosť studeného motora aj pri mínusových teplotách.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Motoristi už tankujú zimné palivo, nemali by zabúdať aj na servis
Zdroj: TASR

Polovica novembra znamená pre motoristov začiatok zimnej sezóny. K 16. novembru čerpacie stanice definitívne menia na základe legislatívy ponuku letných palív za zimné.

Záťažový test

Motoristom v zime spôsobuje starosti najmä motorová nafta. Hlavný rozdiel medzi letnou a zimnou naftou je v používaní prísad. Parametre zimného paliva určuje európska norma. Okrem iného definuje aj hraničnú teplotu, pri ktorej je nafta za určitej teploty schopná prejsť testovacím sitkom s presnou veľkosťou pórov. Tento parameter sa nazýva medzná teplota filtrovateľnosti. Nevystihuje však správanie paliva v reálnych podmienkach, preto jediná rafinéria na Slovensku vyhodnocuje pridávanie prísad do motorovej nafty takzvaným ARAL testom.

Tento záťažový test simuluje skutočné zimné vonkajšie podmienky a sleduje pritom správanie paliva. Na základe výsledku je možné určiť hraničnú teplotu, pri ktorej sa ešte dá garantovať bezproblémový chod vznetového motora.

Zmena v zložení a správna aditivácia paliva zabezpečujú lepšiu štartovateľnosť studeného motora a jeho chod pri mínusových teplotách.

Benzíny obsahujú viac prchavých zložiek, majú teda lepšiu odpariteľnosť paliva. Motorová nafta zase obsahuje menšie množstvo ťažkých parafínov, ktoré pri silnejších mrazoch kryštalizujú a tým zanášajú palivový filter motora.

Technický stav auta

„Okrem výmeny paliva je však dôležité dbať aj na celkový technický stav vozidla. Odporúčame nastaviť si servisný cyklus s kontrolou pred zimnou sezónou. Vplyv na chod motora má taktiež stav a kapacita autobatérie, účinnosť žhaviacich sviečok či kvalita ostatných prevádzkových kvapalín, ako sú olej a chladiaca kvapalina. Z hľadiska bezpečnosti je významná aj výmena zimnej kvapaliny do ostrekovačov, ktorú by mali motoristi absolvovať ešte pred príchodom prvých mrazov,“ radí Anton Molnár z jedinej rafinérie na Slovensku.

Podľa neho motoristi by nemali podceniť ani čistenie auta. Využitie autoumyvárne však treba zvážiť aj na základe vonkajšej teploty. Pri teplotách nad bodom mrazu sa odporúča v autoumyvárni využiť kompletný program s umytím podvozku od posypovej soli, čistením karosérie a nanesením vrstvy ochranného vosku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM