Rôzne

RADÍME: Na podanie žiadosti o dávku nie je termín, ale podajte ju čo najskôr

Zákon o sociálnom poistení nestanovuje pri žiadnej dávke termín, kedy si má poistenec nárok na konkrétnu dávku uplatniť. Neuvádza ani lehotu na predloženie dokladov potrebných na výplatu dávok.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME:  Na podanie žiadosti o dávku nie je termín, ale podajte ju čo najskôr
Zdroj: TASR

Iba pri nemocenských dávkach zákon určuje povinnosť, a aj to len pre zamestnávateľa, predložiť pobočke Sociálnej poisťovne Žiadosť o nemocenské do troch dní od uplynutia prvých desiatich dní dočasnej pracovnej neschopnosti, kedy zamestnancovi vypláca náhradu príjmu.

Poisťovňa má 60 dní

„Napriek tomu odporúčame žiadateľom o dávky, aby s uplatnením nároku na ne nečakali. Najmä nie vtedy, ak nechcú ostať dlho bez finančných prostriedkov. Sociálna poisťovňa má zo zákona povinnosť rozhodnúť o dávke do 60 dní od začatia konania, t. j. od doručenia žiadosti, v mimoriadne zložitých prípadoch možno túto lehotu predĺžiť najviac o 60 dní. Ak nemožno ani v tejto lehote presne a úplne zistiť skutkový stav veci, poisťovňa konanie o nároku na dávku preruší, pričom počas prerušenia konania o dávke lehota neplynie. V konaní sa potom pokračuje, keď sú zadovážené potrebné formálne podklady a je možné úplne zistiť skutkový stav veci,“ radí Peter Višváder, hovorca poisťovne.

O dávku neprídete

Ak teda poistenec nepredloží žiadosť o dávku a všetky potrebné doklady ihneď, ako mu vznikne dôvod na poskytnutie dávky, môže tak oddialiť rozhodnutie o nároku na dávku a jej výplatu.

Poistenec, ktorý nepredloží žiadosť včas, však o dávku nepríde, oddiali takto len termín jej výplaty. Nárok na výplatu dávky sa premlčí až uplynutím troch rokov odo dňa, za ktorý dávka patrila.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM