Rôzne

RADÍME: Po kúpe je dobré nehnuteľnosť čo najskôr začať užívať. Prečo?

Pri kúpe nehnuteľnosti kupujeme doslova mačku vo vreci. O tom, či byty alebo domy nemajú skryté závady, sa noví majitelia často presvedčia neskoro.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Po kúpe je dobré nehnuteľnosť čo najskôr začať užívať. Prečo?
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Po kúpe je dobré nehnuteľnosť začať čo najskôr plnohodnotne užívať, aby sa možné nedostatky prejavili čo najskôr. Myslí si to predseda Realitnej únie (RÚ) SR Attila Mészáros. Ako uviedol pre TASR, v praxi sa nedostatky týkajú najmä domov, chalúp či chát. V prípade bytov je okruh možných chýb užší.

Netreba otáľať

„Byty majú obvykle problémy s neodborne vykonanými rekonštrukciami, starými rozvodmi elektriny, netesnosťou rozvodov vody a odpadu, tvorbou plesní alebo so zatekaním do podstrešných bytov,“ vymenoval Mészáros.

V prípade domov je možných problémov viac – od vlhnutia stien až po vážne statické chyby. Časté sú napríklad poruchy kúrenia a rozvodov, zatekanie striech alebo rôzne praskliny.

„S oznámením zistených chýb by kupujúci nemal otáľať,“ upozornil Mészáros. V praxi sa tieto zistené chyby nehnuteľnosti po jej kúpe riešia dohodou predávajúceho a kupujúceho o poskytnutí zľavy z kúpnej ceny.

Právo aj na zľavu

„Zákon hovorí, že v prípade, ak má nehnuteľnosť chyby, na ktoré nebol kupujúci predávajúcim upozornený, má kupujúci právo na primeranú zľavu z ceny. Uplatnením práv zo zodpovednosti za chyby nie je dotknuté právo na náhradu škody,“ spresnil Mészáros.

Ako však dodal, horším prípadom je, ak chyby nie je možné odstrániť, a vec sa tak stáva neupotrebiteľnou. „V tomto prípade má kupujúci možnosť odstúpiť od kúpnej zmluvy a predávajúci má kupujúcemu vrátiť kúpnu cenu,“ vysvetlil Mészáros.

Ako prevenciu pred takouto situáciu odporúča požiadať o právnu pomoc už pri uzatváraní kúpnej zmluvy a právne služby využiť aj pri uplatnení práva zo zodpovednosti za chyby.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM