Rôzne

RADÍME: Podmienky poskytovania hypoték sú prísnejšie. Aké sú šance na nové bývanie?

S príchodom marca sa sprísnili podmienky poskytovania hypoték. V skratke by sa dalo povedať, že k hypotéke treba mať buď vlastné úspory, alebo ešte jeden zdroj financií.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Podmienky poskytovania hypoték sú prísnejšie. Aké sú šance na nové bývanie?
Zdroj: TASR

Ako by to vyzeralo v praxi pri kúpe nehnuteľnosti napríklad za 100.000 eur, informoval TASR analytik portálu Finančná hitparáda Pavel Škriniar.

Kombinácia úverov

„Na dofinancovanie potrebných 20 % z ceny nehnuteľnosti sa dá použiť spotrebný úver, medziúver alebo vlastné úspory. Všetko závisí od toho, či je potreba riešiť bývanie akútna, alebo je ešte čas. Viac času znamená lepšiu finančnú prípravu k hypotéke,“ radí Škriniar.

Podľa neho ak bežná rodina rieši bývanie teraz a chce 80-% hypotéku, tak ju môže doplniť aj o spotrebný úver. Sprvu bude podiel splátok na príjmoch tesne pod hraničným limitom a zároveň aj silnou záťažou na rodinný rozpočet, no po ôsmich rokoch splácania výrazne poľaví.

Finančný vankúš

„Ak by bývanie chcela rodina riešiť o viac ako dva roky a bez prípravy, už hypotéku nebudú môcť kombinovať so spotrebným úverom. Ich finančný vankúš bude nižší, než bude potrebné. Riešením pre nich tak bude kombinácia s medziúverom stavebného sporenia. Ak by si však rodina počas tohto obdobia sporila toľko, koľko by vyšla mesačná splátka hypotéky, tak by si vytvorila dostatočnú finančnú rezervu, vďaka ktorej získajú hypotéku bez problémov aj s kombináciou spotrebného úveru,“ radí analytik.

Ako dodal, podľa nových pravidiel teda veľmi závisí nielen od príjmu, ale aj od využitia času do momentu podania žiadosti o hypotéku. Kto s týmto časom bude narábať rozumne, nové pravidlá poskytovania hypoték sa ho prakticky nedotknú.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM