Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Pri platbe kartou môžete neúspešnú reklamáciu vybaviť aj cez banku

Ak ste reklamovali tovar zaplatený kartou a obchodník vám nevrátil peniaze, obráťte sa na banku. Tá si môžu uplatniť tzv. chargeback.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Pri platbe kartou môžete neúspešnú reklamáciu vybaviť aj cez banku
Zdroj: TASR

Platiť kartou sa klientom bánk oplatí. Na jednej strane ide o rýchlejší, pohodlnejší a bezpečnejší spôsob úhrady za tovary a služby, na tej druhej klienti získavajú veľkú výhodu v podobe širších možností reklamácie. Jednou z nich je tzv. chargeback, ktorý sa vzťahuje len na platby realizované platobnou kartou.

Ak klient nepochodí s reklamáciou u obchodníka, môže sa tak obrátiť na svoju banku, ktorá po posúdení situácie môže úhradu spätne zúčtovať. Ako postupovať pri uplatnení reklamácie cez banku, radí Marcela Králová, podpredsedníčka Združenia pre bankové karty.

Reklamácia cez banku

Chargeback je reklamačný medzibankový proces, pri ktorom banka neoprávnenú, chybne zaúčtovanú alebo neautorizovanú platbu spätne zaúčtuje. „Najčastejšie ide o prípady, kedy si obchodník nesplnil záväzok a tovar, za ktorý klient zaplatil, nedodal v požadovanej kvalite alebo vôbec, ak klientovi prišiel iný tovar ako si objednal, ale časté sú aj prípady, že miesto originálneho tovaru bol klientovi doručený ‚fejk‘,“ vysvetľuje Králová.

Zároveň však poukazuje na nevedomosť klientov, mnohí z nich totiž netušia, že vrátenie peňazí cez chargeback si môžu uplatniť aj vtedy, ak predajca skrachuje, duplicitne zaúčtuje platbu, alebo ak zruší napríklad kúpenú dovolenku či zaplatené podujatie.

Ak vám nevrátia peniaze

Podľa nej sa držiteľ karty musí najskôr pokúsiť vyriešiť vrátenie prostriedkov priamo s obchodníkom, od ktorého tovar či službu zakúpil. „Obchodník by mal finančné prostriedky vrátiť zákazníkovi spravidla do 15 až 30 dní. Ak sa tak nestane, obchodník vrátenie peňazí zamietne alebo klient nedostane žiadnu spätnú odpoveď, až vtedy môže platbu reklamovať v banke. Po poskytnutí detailných informácií od klienta banka vráti prostriedky na účet klienta a uplatní si chargeback voči banke, ktorá má zmluvu s predajcom,“ radí Králová.

Majitelia obchodov, e-shopov aj dodávatelia služieb fungujú na princípe jasných pravidiel reklamácie. Rovnako tak aj kartové spoločnosti pri službe chargeback, kde reklamáciu vybavuje banka klienta. Samotný chargeback pritom nemusí byť vždy úspešný, preto je dôležitá spolupráca klienta s bankou. Ten musí doložiť presný popis tovaru, ktorý si objednal, napríklad tenisky konkrétnej značky, v čiernej farbe a veľkosti 42 a rovnako aj potvrdenie objednávky od obchodníka. Taktiež je nevyhnutné, aby sa držiteľ karty snažil najskôr kontaktovať obchodníka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM