Práca Rôzne

RADÍME: Pri zamestnaní človeka dlhodobo bez práce môžete využiť odvodovú úľavu

Ak zamestnávatelia dajú prácu ľuďom dlhodobo evidovaným na úrade práce, majú nárok na odvodovú úľavu. Musia byť splnené určité podmienky.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Pri zamestnaní človeka dlhodobo bez práce môžete využiť odvodovú úľavu
9
Galéria
Zdroj: TASR

Zamestnávatelia si aj v roku 2019 môžu uplatniť odvodovú úľavu, ak zamestnajú dlhodobo nezamestnaných občanov. Musí ísť pritom o riadny pracovný alebo štátnozamestnanecký pomer, ktorý je dôvodom na vyradenie takejto osoby z evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce.

„Zamestnať teda môžu takú osobu, ktorá bola evidovaná na úrade práce najmenej 12 po sebe idúcich mesiacov, alebo bola v evidencii na úrade práce 6 mesiacov a zároveň má trvalý pobyt v niektorom z najmenej rozvinutých okresov. Zoznam najmenej rozvinutých okresov zverejňuje ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny,“ radí hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Mesačný príjem

K ďalším podmienkam uplatnenia odvodovej úľavy patrí to, že Sociálna poisťovňa voči zamestnávateľovi neeviduje pohľadávku, že zamestnávateľ z dôvodu prijatia odvodovo zvýhodnenej osoby neznížil počet zamestnancov a tiež to, že hrubý mesačný príjem tohto zamestnanca nesmie prekročiť stanovenú hranicu 639,18 eura pre rok 2019. V roku 2018 hranica príjmu predstavovala 611,04 eura.

Hraničná suma

Hraničná suma mesačného príjmu pre rok 2019 vo výške 639,18 eura sa zamestnancovi počas 12 mesiacov – doby trvania odvodovej úľavy – nemení. „To znamená, že pri pracovných vzťahoch vzniknutých v roku 2018 a pokračujúcich v roku 2019 ostáva hraničná suma vo výške 611,04 eura. Hraničná suma 639,18 eura, určená pre rok 2019, platí pre tie pracovné pomery, ktoré vzniknú v roku 2019. Maximálna výška dosiahnutého príjmu pre zamestnanca s odvodovou úľavou platí aj pri skrátenom pracovnom čase,“ upozorňuje Višváder.

V decembri 2018 podľa neho Sociálna poisťovňa evidovala 590 zamestnancov s odvodovou úľavou.

Foto: ilustračné

Práca v priemysle
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM