Lucia Lauková Správy

RADÍME: Prikrmovať vtáky môžete celoročne, dodržiavať by ste mali TIETO pravidlá

Podľa ornitológa môžete vtáctvo prikrmovať aj keď je v prírode potravy dostatok. Treba však dodržiavať viaceré pravidlá.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Prikrmovať vtáky môžete celoročne, dodržiavať by ste mali TIETO pravidlá
Zdroj: TASR

Ľudia, ktorí k svojim obydliam lákajú vtákov prikrmovaním, sa obľúbeného prírodného divadla nemusia vzdať ani s príchodom teplejších dní. „Mimo sezónu nie je prikrmovanie vylúčené ani nebezpečné, čiže ľudia môžu prikrmovať celoročne,“ hovorí ornitológ Radovan Jambor.

Menší záujem

Dodáva však, že vtákov pri kŕmidle môže byť menej. „Vtáky o takéto prikrmovanie môžu strácať záujem, nakoľko si nájdu aj prirodzené zdroje potravy, takisto dochádza k lokálnym presunom medzi miestnymi populáciami a k sťahovaniu viacerých druhov, ktoré boli na našich kŕmidlách v zime,“ vysvetľuje.

Pozor na pleseň

Menej vtákov spotrebuje aj menej krmiva. Preto si treba dávať pozor, aby v potrava v kŕmidle nesplesnivela. „Pleseň produkuje toxíny, ktoré vtáky touto cestou prijímajú do svojho tela. Mnohým vážne poškodzuje tráviacu sústavu,“ hovorí Jambor. Z tohto dôvodu by mali byť kŕmidlá chránené aj pred dažďom.

Umiestnenie kŕmidla

Ďalším dôležitým pravidlom pri voľbe kŕmidla je, že k nemu nesmú mať prístup predátory ako mačky a kuny. „Ideálne je, ak visí na strome z nedostupného konára, z parapety okna, na izolovanom stĺpiku. Klasické krmoviská a kŕmidlá na zemi, na plote či na strome nie sú veľmi vhodné,“ konštatuje ornitológ.

Ideálne krmivo

Čo sa týka potravy, najlepšia je nesolená a nekorenená strava. Zvyšky z kuchyne preto nie sú vhodným krmivom. „Sú obvykle ochucované a slané. To sú všetko nebezpečné ingrediencie, ktoré vtáky môžu v tom najhoršom možnom prípade zabiť, v tom lepšom im "len“ poškodzujú tráviacu a vylučovaciu sústavu," varuje Jambor a dodáva, že ideálne je začať kŕmiť slnečnicou, ovsom, prosom, repkou, doplniť ovocím, jarabinou alebo lojom.

Ornitológovia neodporúčajú ani populárne prikrmovanie vodného vtáctva pečivom a chlebom. Takáto potrava „spôsobí zaplnenie žalúdka nevhodnou potravou a tým zníženie príjmu potravy bohatej na živiny a energiu, ktoré sú pre vtáky životne dôležité,“ vysvetľuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM