Rôzne

RADÍME: Škody spôsobené živlami sú bežné, nemusia ich však pokryť všetky poistky

Prudké výkyvy počasia v letnom období spôsobujú ľuďom každý rok škody v státisícoch eur. Letné živly spôsobujú najväčšie škody na zničených strechách, zatečených bytoch a podkroviach domov, zatopených pivniciach a krupobitím poškodených autách a úrode.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Škody spôsobené živlami sú bežné, nemusia ich však pokryť všetky poistky
Zdroj: Dnes24.sk

Najčastejšími živlami, ktoré ohrozujú majetok ľudí, sú blesky, povodne a záplavy,“ priblížila finančná sprostredkovateľka z OVB Allfinanz Slovensko Lucia Murínová.

Letné živly ohrozujú stavbu aj vybavenie domácnosti. Je preto dôležité poistiť si nielen nehnuteľnosť, ale aj jej vybavenie. Poisťovne tiež odporúčajú úplne zatvárať okná a vyťahovať spotrebiče zo zástrčiek. Ak totiž voda pri silnej búrke poškodí interiér cez okno, ktoré bolo otvorené „na vetračku“, nemusí poisťovňa škodu preplatiť.

Prívalové dažde aj dlhotrvajúce letné zrážky spôsobujú v posledných rokoch zvýšený počet povodní a záplav. Poisťovne medzi týmito udalosťami rozlišujú, poistka by preto mala kryť obidve. „Ak voda poškodí hlavné stavebné a konštrukčné prvky nehnuteľnosti a dôjde k porušeniu statiky, škoda môže dosiahnuť aj cenu celej nehnuteľnosti,“ upozornila Murínová.

Búrky, typické pre letné mesiace, spôsobujú aj zatečenie. Pri silných a nárazových búrkach zrážky prechádzajú cez netesnosti striech, okien alebo cez špáry medzi panelmi v panelových domoch. Pre krytie týchto škôd je potrebné mať v poistení dohodnuté riziko atmosférických zrážok.

Pri škode spôsobenej úderom blesku sa rozlišuje priamy a nepriamy úder. V praxi sa častejšie vyskytujú škody z nepriameho úderu blesku – takzvaného prepätia. „Prepätie nie je automaticky súčasťou každej poistnej zmluvy k domácnosti, mnohé poisťovne kryjú len riziko priameho úderu blesku. Preto sa uistite, že vaša zmluva kryje aj tieto situácie,“ pripomína Murínová.

V prípade vzniknutej poistnej udalosti je dôležité okamžite nahlásiť udalosť a odfotiť všetky škody. Pri nákladnejších poškodeniach je možné požiadať poisťovňu o poskytnutie zálohy z poistného plnenia, ktorá slúži počas odstraňovania škôd.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM