Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Vši sú vysoko prenosné, riziko stúpa s príchodom do školy

So začiatkom školy zvyčajne štartuje aj sezóna vší. Riziko výskytu tohto vysoko prenosného ochorenia stúpa s príchodom chladných mesiacov.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Vši sú vysoko prenosné, riziko stúpa s príchodom do školy
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Jediným účinným opatrením na zamedzenie prenosu vší je včasné a dôkladné ošetrenie vlasov dezinsekčným prostriedkom. TASR to potvrdila vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jana Hamade.

„Toto opatrenie je účinné iba v prípade, ak sa umytie vlasov šampónom proti všiam uskutoční v rovnakom čase u všetkých postihnutých osôb, to znamená u všetkých žiakov danej triedy alebo školy, vrátane zdravých žiakov a členov ich rodín,“ vysvetlila Hamade.

Deti si počas prvých školských dní môžu doniesť domov vši. Tie sa vždy prenášajú kontaktom a prameňom nákazy je zavšivavené dieťa.

Riziko výskytu tohto vysoko prenosného ochorenia sa zvyšuje s príchodom jesenných a zimných mesiacov.

Rodič by si mal všímať aj prípadné nepriame príznaky ochorenia, akými sú nepokoj dieťaťa, časté škrabanie sa vo vlasoch, respektíve viditeľná prítomnosť hníd alebo živých parazitov vo vlasovej časti hlavy.

Všeobecným predpokladom v prevencii pred pedikulózou je osobná hygiena, predovšetkým časté umývanie hlavy, pri výskyte vší okamžité ošetrenie hlavy v kolektívoch i rodinnom prostredí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM