Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Zelený zákal vás nemusí pripraviť o zrak, dôležitá je prevencia

Zelený zákal je druhým najčastejším očným ochorením, ktoré vo vyspelých krajinách vedie k slepote. Oční lekári pripomínajú preventívne prehliadky.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Zelený zákal vás nemusí pripraviť o zrak, dôležitá je prevencia
8
Galéria
Zdroj: TASR

Akútnemu glaukómu, ktorý je známy aj ako zelený zákal, sa dá predísť preventívnou prehliadkou. Vedie k rýchlemu oslepnutiu, avšak včasnou diagnostikou a liečbou ochorenia sa mu dá predísť, pripomínajú oční lekári pri príležitosti Svetového týždňa glaukómu.

„Ochorenie prebieha veľmi asymptomaticky, ak však niekto spozoruje zhoršené videnie, môže ísť už o pokročilé štádium. V základnom odhaľovaní ochorenia sa sústredíme najmä na jedincov, u ktorých sa glaukóm vyskytol aj v rodine, alebo majú zvýšený vnútroočný tlak,“ priblížila oftalmologička Erika Vodrážková z Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Kontrola vnútroočného tlaku, ktorý je dôležitým faktorom ochorenia, sa nazýva tonometria. Je bezbolestná a trvá niekoľko sekúnd. Merania sa opakujú počas dňa niekoľkokrát pre presnosť, nakoľko tlak kolíše. Výsledok sa vypočíta priemerom všetkých meraní.

Liečba glaukómu

Zvýšené hodnoty očného tlaku naznačujú problém a bez preventívneho merania o nich mnohí pacienti ani nemusia vedieť, pripomínajú zástupcovia Slovenskej oftalmologickej spoločnosti. Liečba glaukómu sa začína podávaním kvapiek s jednou účinnou látkou. Pokiaľ nie je účinná, možno prejsť až na kvapky s kombináciou štyroch látok. „Pri liečbe je dôležité, aby pacient dodržiaval rady a odporúčania lekára, a v tomto prípade si napríklad pravidelne aplikoval očné kvapky,“ hovorí oftalmologička Nora Majtánová z Nemocnica sv. Cyrila a Metoda. Moderné očné kvapky sa podľa nej vyrábajú s pomocou nanotechnológie, čo by v budúcnosti mohlo znamenať menšiu frekvenciu kvapkania. „Tým zníženie vedľajších účinkov kvapiek a zvýšenie komfortu pacienta a kvality jeho života,“ vysvetľuje Majtánová.

Ak ochorenie ďalej postupuje, do úvahy prichádza laserová alebo chirurgická liečba, v rámci ktorej sa vytvorí samotná odtoková cesta. Ak má však pacient pokročilý glaukóm, existuje možnosť vkladania implantátov, ktoré pomáhajú znižovať očný tlak. Neliečený glaukóm môže viesť k poruchám zrakovej ostrosti až k slepote. Ochorenie sa podľa nej môže skrývať aj za neurčitými príznakmi, napríklad bolesťou hlavy.

Rizikové faktory

Zrakom ľudia vnímajú až 80 percent informácií z okolitého sveta. Občasné zahmlené videnie alebo začervenané oči nemusia byť vždy príznakom únavy a opätovne sa vracajúce problémy s očami môžu signalizovať vážny problém.

Glaukómom v súčasnosti trpí šesť až osem percent populácie, je druhým najčastejším očným ochorením, ktoré vo vyspelých krajinách vedie k slepote. Konečné štádium poškodenia oka spôsobené glaukómom je nenávratné a nedá sa korigovať liekmi či chirurgickým zákrokom.

Zákernosť zeleného zákalu spočíva v tom, že nebolí. Medzi rizikové faktory patrí vek nad 40 rokov, vysoký alebo nízky krvný tlak, ochorenia ciev, cukrovka, migréna, fajčenie a poranenia očí. Dôležitú úlohu hrá dedičnosť, anatomické zvláštnosti v cestách, ktorými odteká komorový mok, vyplňujúci priestor v oku, ako aj niektoré celkové ochorenia alebo užívanie liekov.

Preventívne merania

Akútny glaukóm sa môže v princípe objavovať v každom veku, avšak predpoklad ochorenia s vyšším vekom rastie. V mladšom veku naň trpia rovnako často muži a ženy, v starobe ho majú o niečo častejšie ženy.

Počas Svetového týždňa glaukómu od 11. do 15. marca sa budú konať preventívne merania očného tlaku vo vybraných očných ambulanciách, pracoviskách a obchodných centrách v Bratislave, Trnave, Nitre, Nových Zámkoch, Michalovciach, Poprade, Prešove, Košiciach, Liptovskom Mikuláši, Banskej Bystrici a Žiline. Svetový týždeň glaukómu každoročne vyhlasuje Európska glaukómová spoločnosť a na Slovensku ho pripravuje Glaukómová sekcia Slovenskej oftalmologickej spoločnosti.

Foto: ilustračné

Vyšetrenie očí
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM