Tomáš Batiz Správy

Radnica chce zefektívniť zber biologicky rozložiteľného odpadu: Uchádza sa aj o eurofondy

Radnica v Liptovskom Mikuláši má v záujme riešiť biologický odpad v meste. Uchádza sa o eurofondy z únie.

Ilustračný obrázok k článku Radnica chce zefektívniť zber biologicky rozložiteľného odpadu: Uchádza sa aj o eurofondy
Zdroj: Bratislava - Rača

Liptovskomikulášska mestská samospráva chce minimalizovať množstvo biologicky rozložiteľného odpadu ukladaného do zberných nádob zmesového komunálneho odpadu. Uchádza sa preto o nenávratné finančné prostriedky z fondov Európskej únie, päťpercentné spolufinancovanie projektu schválili poslanci mestského zastupiteľstva.

Realizáciou takmer miliónového projektu sa podľa radnice do roku 2021 zvýši množstvo odvezeného a spracovaného biologicky rozložiteľného odpadu o 1500 ton ročne. „Pre zjednodušenie práce s biologicky rozložiteľným odpadom máme záujem vymeniť existujúce vrecia za 240-litrové kontajnery, s ktorými je jednoduchšia manipulácia a aj kvalita odpadu je výrazne lepšia ako vo vreciach. Plánujeme rozdať 3000 kontajnerov na bioodpad z rodinných domov v meste a mestských častiach. Ostatné rodinné domy kompostujú bioodpad na vlastnom pozemku,“ povedala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Zakúpená technika podľa nej umožní častejšie kosenie verejných priestranstiev, zber odpadu, a tým mesto prispeje k zlepšeniu životného prostredia. „Na manipuláciu s kontajnermi potrebuje mesto zberové vozidlá. Taktiež je nedostačujúca súčasná technika na údržbu verejnej zelene a zelene z cintorínov. Na zber bioodpadu sú potrebné kontajnery s objemom 20–35 metrov kubických, ich transport do kompostárne bude zabezpečený hákovým nosičom kontajnerov, zakúpi sa aj drvič odpadu za traktor, samotný traktor a zberové vozidlá,“ doplnila Čapčíková. Kontajnery rozmiestnia podľa potreby na výmenu. Časť kontajnerov bude umiestnená na zbernom dvore pre potreby obyvateľov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM