Martin Sýkora Správy Regióny

Radnica žiadala odstrel 20-tich medveďov: Dostala povolenie na odstránenie dvoch

Situácia v slovenských veľhorách ohľadne medveďov je dlhodobo kritická. Samospráva musí postupovať podľa zákona, ktorý však nie je rýchly a efektívny.

Ilustračný obrázok k článku Radnica žiadala odstrel 20-tich medveďov: Dostala povolenie na odstránenie dvoch
Zdroj: TASR

Ešte koncom júna mesto Vysoké Tatry požiadalo listom ministerstvo životného prostredia i Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR, aby sa opätovne zaoberali problémom medvedích návštev pri obydliach, ktoré sa aj napriek opatreniam zo strany samosprávy neeliminovali, ale naopak sú stále častejšie.

Kontajnerové stanice veľmi nepomohli

„Dlhodobo sa pokúšame riešiť problematiku výskytu medveďa hnedého na území mesta. Nakoľko však nemáme kompetencie na rozhodovanie, pristúpili sme k agitačnej forme. Organizujeme pracovné rokovania, vedieme evidenciu výskytu a riešime zabezpečenie kontajnerových stojísk pred medveďom hnedým,“ priblížila snahu tatranskej samosprávy Dana Šípková, vedúca oddelenia územného plánovania, výstavby, životného prostredia a dopravy mesta Vysoké Tatry. „V roku 2016 mesto vybudovalo 57 staničiek na zabezpečenie kontajnerových stojísk a v tomto roku ma v pláne dobudovať ďalších 50. Hľadáme tiež možnosti usmerňovania nakladania s odpadom, čo podľa našich sledovaní nie je hlavným dôvodom medvedích návštev pri ľudských obydliach, keďže medveď naďalej prichádza do lokalít, kde je odpad zabezpečený a aj naďalej dochádza k nebezpečným stretom medveďov s obyvateľmi," dodal tatranský primátor Ján Mokoš.

Zdroj: TASR

Radnica chcela odstreliť 20 medveďov

Ešte vlani radnica požiadala o povolenie výnimky z podmienok ochrany chráneného druhu živočícha na odstránenie dvadsiatich jedincov medveďa hnedého. Na základe tejto žiadosti bolo vypracované stanovisko ŠOP SR, Správy TANAP-u, v ktorom sa uvádza: „V zmysle terénneho mapovania Správa TANAP-u eviduje v roku 2016 v meste Vysoké Tatry výskyt ôsmich až desiatich jedincov so synantropným správaním.“

Napokon Tatranci dostali povolenku na odstrel dvoch jedincov, no aj napriek tomu sa situácia stále zhoršuje. Dôkazom toho je medvedica s dvoma mladými, ktorá pútala pozornosť najskôr v máji v Starom Smokovci a následne v obci Liptovská Kokava. Pred zhruba mesiacom to bol zasa útok medveďa hnedého na jeleňa v centre mesta Vysoké Tatry, a to priamo v najobývanejšie časti mesta, v Tatranskej Lomnici. Navyše, toto nie sú ojedinelé výskyty tejto šelmy v intraviláne mes­ta.

„ Len v Tatranskej Lomnici sa pohybuje ďalšia medvedica s dvoma mladými, jeden statný asi dvestokilový maco a ďalší menší navštevuje cintorín, kde ničí náhrobné kamene a chodí sa kŕmiť sviečkami. A to sa dá predpokladať, že sa situácia ešte zhorší v jeseni, keď sa budú chcieť vykŕmiť predtým, než sa uložia na zimný spánok,“ konkretizuje Jozef Štefaňák, zástupca náčelníka Mestskej polície Vysoké Tatry.

Preto radnica požiadala o urýchlené koncepčné riešenie tohto problému, keďže v stanovisku ŠOP SR, Správy TANAP-u sa uvádza: „Zvýšený odstrel medveďov so synantropným správaním v meste Vysoké Tatry nikdy nebol a ani nebude dlhodobým a koncepčným riešením.“

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM