Lucia Lauková Správy Regióny

Radnica nechce aby všetky autá chodili do mesta: Vybuduje záchytné parkoviská

Podľa nitrianskej radnice by svoje autá vodiči mohli nechať na záchytných parkoviskách a do centra mesta pokračovať pešo alebo využiť zdieľané bicykle či autobus.

Ilustračný obrázok k článku Radnica nechce aby všetky autá chodili do mesta: Vybuduje záchytné parkoviská
Foto: Rastislav Búgel

Nitrianska radnica chce motivovať vodičov, aby so svojimi autami nevchádzali až do centra mesta, ale odstavovali ich na záchytných parkoviskách. Mesto plánuje vytvoriť tri až štyri veľké odstavné plochy, na ktorých by si majitelia áut mohli zaparkovať autá na celý deň a za zvýhodnenú cenu parkovného.

Jedno parkovisko už mesto nechalo zrekonštruovať pri atletickom štadióne na sídlisku Chrenová, na vstupe do mesta v smere od Banskej Bystrice. Ďalšie chce opraviť na Štúrovej ulici, pri vjazde do Nitry od Bratislavy. „Nechceme, aby nám všetky autá chodili do mesta, ale ľudia využívali tieto záchytné parkoviská, pri ktorých budú môcť následne využiť zdieľanie bicyklov, prípadne prestúpiť na mestskú autobusovú dopravu (MAD),“ vysvetlil nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Na opravu parkoviska na Štúrovej ulici chce magistrát využiť európske peniaze z Integrovaného regionálneho operačného programu. Celkové náklady na investíciu dosiahnu takmer 160 000 eur.

V projekte sa počíta okrem rekonštrukcie plochy parkoviska aj s vybudovaním prístrešku MAD, s osadením lavičiek, stojanov na bicykle, odpadkových nádob a dopravného značenia.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM