Webnoviny - Svet

RAFAJ: Zmrazovanie platov je krátkodobou narkózou

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 18. augusta (WEBNOVINY) – Poslanci ešte nemajú jasno v tom, akou formou si utiahnu opasky. Návrh, že poslanci aj ministri sa budú musieť zmieriť s nižším platom, než dostávajú v súčasnosti, vzišiel z Koaličnej rady. Premiérka Iveta Radičová to nechala „na ich posúdení, na ich svedomí“. Nižšie čísla na výplatných páskach by mali mať predstavitelia vlády a aj parlamentu v rámci avizovanej úspory v štátnej správe, kde chce kabinet ušetriť desať percent na mzdových výdavkoch. Kluby sa zatiaľ oficiálne nestretli a o tejto otázke nerokovali.

Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj upozornil, že poslanci NR SR mali už dva roky zmrazené platy, na jedného poslanca tak štát ušetril približne 8 800 eur. „Poslanci už dávno šetria, len nikto si to nevšimol,“ povedal Rafaj pre agentúru SITA. Podľa neho vždy, keď je pri moci súčasné zoskupenie, chystá uťahovanie opaskov. „Slovákom sa však snaží ponúknuť krátkodobú narkózu, ktorou má byť zázračná injekcia. Tou sú poslanci,“ vyhlásil Rafaj. Podľa neho by súčasná „úžasná vláda“ mala predovšetkým zrealizovať svoje zahraničné priateľstvá a pritiahnuť investorov. Tí zvýšia zamestnanosť, čo naplní aj účty Sociálnej poisťovne. „Potom vláda nemusí robiť nepopulárne opatrenia,“ dodal.

Podľa Rafaja vláda obrátila hrniec hore dnom a na to dno klope. „Mala by ho položiť normálne a pozrieť sa, ako do toho hrnca naleje zdroje. To by napadlo aj ôsmaka na základnej škole. Vláda by mala mať väčší intelekt,“ povedal. Zároveň zdôraznil, že ak sa vláda ide vyvršovať na poslancoch, ktorí ju majú kontrolovať, tak to nie je dobrý signál pre demokraciu. „Táto vláda vykročila nesprávnou nohou. Sama si chce udržať čo najväčšiu moc a zástupcom ľudu ide obmedzovať ich práva a slobody. Chce im obmedziť imunitu a utiahnuť opasky nie na nohaviciach, ale na ústach,“ vyhlásil.

Kresťanskí demokrati sú za šetrenie, no poslankyňa tejto strany Mária Sabolová si tiež nie je istá tým, či je riešením zníženie poslaneckého platu. Ako pre agentúru SITA pripomenula, mnohí riaditelia štátnych podnikov majú niekoľkonásobne vyššie platy, no o nich sa nehovorí. „A možno ich je aj viac ako 150 poslancov,“ podotkla. Podľa nej je potrebné k šetreniu pristúpiť tak, aby to nebolo iba pre efekt, ale malo to aj konkrétny zmysel a boli by viditeľné výsledky. Ako povedala, klub KDH by sa mal k tejto téme zísť na budúci týždeň. Jednu z možností ako ušetriť, vidia kresťanskí demokrati v zrušení poslaneckých výhod. „Nevidím dôvod, aby poslanci jazdili v autobuse, vlaku či MHD zadarmo,“ poznamenala Sabolová. Na zbytočnosti takýchto výhod sa podľa nej zhodol celý klub, ktorého členovia o téme debatujú.

O šetrení oficiálne nerokoval ani poslanecký klub strany Most-Híd, no podľa jeho šéfa Lászlóa Sólymosa sa tiež o tom medzi sebou bavia. Oficiálne stanovisko by malo byť známe začiatkom septembra, keď sa zákonodarcovia tejto strany stretnú na rokovaní. V súčasnosti sú viacerí odcestovaní. „Ja osobne s tým nemám problém, šetriť treba,“ povedal pre SITA Sólymos. Vie si predstaviť aj spomínaných desať percent z platu dole. Za schodnú považuje tiež cestu zníženia príjmu zdanením paušálnych náhrad, čo je podľa neho zhruba tých desať percent. „Nie som si však istý, či to nenarazí na iný technický problém, táto téma si podľa mňa vyžaduje aj odbornú diskusiu,“ podotkol a dodal, že je otvorený aj iným možnostiam.

Poslanci Národnej rady SR z SDKÚ-DS prediskutujú šetrenie tiež v septembri. „Šetrenie, na tom sa všetci zhodneme, dohodnúť sa zrejme budeme musieť na spôsobe a forme,“ povedal pre agentúru SITA Tomáš Galbavý z klubu SDKÚ-DS. Súhlasí s názorom Márie Sabolovej, že financie štátu sa dajú ušetriť aj z neprimerane vysokých platov šéfov štátnych podnikov a poukázal tiež na mzdy starostov a primátorov. „Je viacero názorov a možností, ako k šetreniu pristúpiť, konkrétne návrhy vyjdú z diskusie,“ dodal.

Najväčší opozičný klub Smer-SD si podľa poslankyne Jany Laššákovej počká na návrhy a šetrenie bude témou diskusie. „Celé to okolo šetrenia však vnímame,“ podotkla.

Po dohode koaličných poslaneckých klubov kde a ako by mohli na sebe ušetriť, predloží návrh Koaličnej rade predseda Národnej rady SR Richard Sulík. Jedným z návrhov bolo aj to, že poslanci budú môcť mať kanceláriu iba v Bratislave na hrade. „Po tejto dohode došlo k ďalšej dohode na Koaličnej rade, že ja z pozície predsedu NR SR preberiem iniciatívu pre prípravu komplexného návrhu odmeňovania,“ priblížil. Klub SaS ešte o šetrení nerokoval. Najbližšie sa stretnú v pondelok. Premiérka Iveta Radičová chce rokovať aj s opozičnými klubmi, ako však povedala, bude na nich, či sa pridajú alebo nie.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM