Romana Buganová Kultúra

Rallye Tatry s nádychom nostalgie: Čarovné mašiny sa previezli Liptovom, FOTO

Na najväčšej a najvýznamnejšej veteranistickej súťaži na Slovensku Oldtimer Rallye Tatry nejde len o pretekanie. Hlavným motívom organizátorov je ukázať ľuďom krásny kus našej histórie. Podarilo sa?

Ilustračný obrázok k článku Rallye Tatry s nádychom nostalgie: Čarovné mašiny sa previezli Liptovom, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Medzinárodná, športová súťaž historických automobilov odštartovala 19. augusta a zaujímavý program trval až do 23. augusta. „Počas týchto dní sme v Liptovskom Mikuláši ukázali originálne a vzácne kúsky. Mali sme tu elektromobil, monocykel, parný stroj na dvoch kolesách, ale samozrejme, máme aj krásne športové automobily zo začiatku minulého storočia a celý rad nádherných historických áut,“ prezradil riaditeľ súťaže Jaroslav Petran.

„Už ôsmy rok sa nám darí priniesť do Liptovského Mikuláša niečo neobyčajné. Aj keď je to finančne veľmi náročné, je to moja srdcová záležitosť, ktorej sa človek len ťažko vzdá,“ dodal Petran.

S jeho slovami sa stotožňujú všetci majitelia veteránov. „Pre mňa je to záľuba, forma zábavy. Keď to človeka baví, nevníma to ako prácu, ale ako relax,“ vyjadril svoj vzťah k historickým vozidlám Prešovčan Miroslav Kuchar, ktorý sa so svojím veteránom tiež predstavil na Oldtimer rallye.

„Veteranisti sú veľmi zvláštni ľudia, v krvi majú trošku benzínu, v hlave ozubené koliesko naviac, hlboko do vreciek, pretože im treba dukáty na autá, ale je to srdce,“ dodal riaditeľ preteku s tým, že krátko po skončení súťaže začnú pripravovať ďalší ročník.

Posádky z rôznych kútov sveta prešli za 5 dní po členitých horských cestách na Liptove i na Spiši 382 kilometrov. Okrem súťaženia mohli diváci vidieť aj výstavu historických vozidiel, spanilú jazdu mestom a záverečnú ukážku najkrajších zúčastnených vozidiel a posádok v dobovom oblečení Concours d` Elegance.

Oldtimer Rallye Tatry 2015
12
Galéria
Foto: Romana Buganová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM