Technológie Zo zahraničia

Rande si už tak ľahko nedohodnú: Z Ruska ODCHÁDZA aj známa zoznamovacia aplikácia

Z ruského trhu sa postupne stiahne ďalšia populárna aplikácia. Zoznamka Tinder skončí svoje pôsobenie v krajine do niekoľkých mesiacov.

Ilustračný obrázok k článku Rande si už tak ľahko nedohodnú: Z Ruska ODCHÁDZA aj známa zoznamovacia aplikácia
Zdroj: Unsplash.com

Spoločnosť Match Group, ktorá vlastní zoznamovaciu aplikáciu Tinder, oznámila, že sa do konca júna stiahne z ruského trhu. Svoje rozhodnutie zdôvodnila potrebou ochrany ľudských práv, informovali v utorok agentúry Reuters a DPA.

„Zaviazali sme sa chrániť ľudské práva. Naše značky podnikajú kroky na obmedzenie prístupu k svojim službám v Rusku a ukončia svoj odchod z ruského trhu do 30. júna 2023,“ uviedla spoločnosť vo svojej výročnej správe.

Obchodovanie s ľuďmi?

Spoločnosť Friends Fiduciary, akcionár Match Group, na vysvetlenie dodala, že toto rozhodnutie súvisí s rizikami v oblasti ľudských práv, ktorým je vystavený ukrajinský národ.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že európska policajná agentúra Europol už vlani v septembri upozornila, že zoznamovacie aplikácie patria medzi on-line platformy, ktoré bývajú zneužívané jednotlivcami na účely obchodovania s ľuďmi. Táto situácia sa týka aj ukrajinských utečencov.

Nevhodná „reklama“

Jeff Perkins, výkonný riaditeľ Friends Fiduciary, pre agentúru Reuters okrem toho uviedol, že ním vedená spoločnosť má aj iný dobrý dôvod pre odchod z Ruska.

„Nie je dobré, aby dôveryhodná značka naďalej pôsobila v krajine, ktorej prezidenta obvinil Medzinárodný trestný súd,“ objasnil.

Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal 17. marca na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú ombudsmanku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú zatýkacie rozkazy. Podľa stanoviska ICC existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že Putin a ombudsmanka sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska.

Moskva popiera, že by sa dopustila vojnových zločinov vrátane násilných deportácií detí a tvrdí, že rozhodnutie ICC nemá význam, keďže Rusko nie je jeho členom.

Oneskorené rozhodnutie

Agentúra DPA konštatovala, že rozhodnutie týkajúce sa aplikácie Tinder prichádza v porovnaní s inými spoločnosťami pôsobiacimi v Rusku relatívne neskoro — mnohé sa totiž z Ruska stiahli krátko po tom, ako Moskva vo februári 2022 rozpútala vojnu proti Ukrajine.

Match Group, vlastniaca zoznamovacie aplikácie ako Tinder, Hinge a PlentyOfFish, v tom období urobila len málo verejných vyhlásení o svojich obchodných operáciách v Rusku, ale v marci 2022 upozornila, že vojna má negatívny vplyv na jej podnikanie v Európe.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM