Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Američania oslavujú Deň nezávislosti, meniny má Prokop

Dnešná pranostika vraví: "Svätý Prokop prosí, nech slniečko svieti". Slnečno. Meniny má Prokop. Teploty 22 až 27 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Američania oslavujú Deň nezávislosti, meniny má Prokop
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Prokop

Mužské meno Prokop má grécky pôvod a význam mena je „pripravený na boj“, „priekopník“. Nositelia tohto mena oslavujú meniny 4. júla a stretávame sa s nimi iba výnimočne.

Prokopovia sú muži, ktorí si dokážu ujasniť priority a podľa toho sa aj zariadiť v živote. Ich zmysel pre realitu im nedovolí vzlietnuť veľmi vysoko. Dôkladne si vyberú odbor, v ktorom chcú pôsobiť. Zvyčajne v ňom potom dosahujú výrazný úspech. Vedia, čo chcú, aj za tým idú. Títo muži sú neústupčiví vo svojich názoroch i rozhodnutiach. Aj keď to nedajú vždy najavo, vnútorne sa bránia akejkoľvek náhlej zmene. Prokopovia sa zdôverujú iba svojim najbližším.

Sú veľmi odolní voči únave a obdivuhodne vitálni. Zdravotne slabšie majú obličky a oči. Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Ich šťastné farby sú hnedá, čierna, tmavomodrá. Ochranná rastlina kostihoj, ochranné kamene achát a opál.

Stalo sa doma

907 – V bitke pri Bratislave Maďari porazili vojsko bavorského vojvodu Luitpolda. V súvislosti s touto bitkou sa v Salzburských análoch objavila prvá písomná zmienka o Bratislave.

1898 – Položili základný kameň Psychiatrickej liečebne Samuela Bluma v Plešivci, ktorá je najstaršou liečebňou tohto druhu na Slovensku.

1903 – V Budapešti začal vychádzať Slovenský týždenník, ktorého vydavateľom a redaktorom bol Milan Hodža.

1954 – Narodil sa v Ratkovej filmový a divadelný herec BORIS FARKAŠ, člen Divadla Astorka Korzo '90 v Bratislave.

1970 – Narodil sa reprezentant v stolnom tenise LADISLAV GÁSPÁR, paraolympionik desaťročia z roku 2005.

1974 – Zomrel v Sriemskej Kamenici v bývalej Juhoslávii básnik, literárny kritik, prekladateľ, redaktor časopisu Nový život a organizátor literárneho života krajanov v Juhoslávii MICHAL BABINKA. Narodil sa 25.8.1927.

2006 – Prezident SR Ivan Gašparovič prijal demisiu vlády SR Mikuláša Dzurindu a vymenoval 15 členov vlády SR Roberta Fica.

Stalo sa vo svete

1903 – Bol uvedený do prevádzky podmorský telegrafný kábel medzi San Franciskom a hlavným mestom Filipín Manilou.

1946 – Filipíny získali nezávislosť po 47 rokoch americkej nadvlády.

2012 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) odmietli Obchodnú dohodu proti falšovaniu (ACTA).

1950 – Uskutočnilo sa prvé vysielanie rádia Slobodná Európa.

1985 – Britská matematička Ruth Lawrenceová získala ako 13-ročná bakalársky titul na univerzite v Oxforde.

1997 – Americká vesmírna sonda Pathfinder pristála na Marse.

2003 – Ruský prezident Vladimir Putin a rumunský prezident Ion Iliescu podpísali postkomunistickú zmluvu o priateľstve medzi týmito dvoma krajinami.

2007 – Na slobodu sa dostal britský novinár BBC Alan Johnston, ktorého 12. marca toho roku uniesli palestínski militanti. K jeho prepusteniu prispelo palestínske hnutie Hamas.

2010 – Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal po druhý raz v kariére víťazom dvojhry na prestížnom Wimbledone.

Skladba dňa

1972 Narodil sa Michal Kaščák, Trenčín, spevák, hráč na klávesoch a textár skupiny Bez ladu a skladu. Svoju koncertnú premiéru mali v decembri 1985. Pri založení tejto formácie boli Michalov starší brat Peter Kaščák (basová gitara), Martin Beďatš (gitara) a Richard Rybníček (bicie). V roku 1986 vystúpili na Rockfeste. V roku 1990 vydali debutový album Xmetov. Z neho sú hity Odtrhnite mu hlavu, Píšte všetci modrým perom, Génový inžinier a Udavač. Úspešný bol aj ich album Horúce hlavy. Michal Kačšák organizuje v Trenčíne letný hudobný festival Bažant Pohoda, v júli 2013 sa uskutoční už jeho osemnásty ročník.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM