Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Asterix z francúzskych komiksov oslavuje 60 rokov, meniny má Klára

Pranostika na dnes znie: Ak skoro v októbri sneh padá, bude mäkká zima. Meniny má Klára. Prevažne oblačno. Teploty 7 až 12 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Asterix z francúzskych komiksov oslavuje 60 rokov, meniny má Klára
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Klára

Ženské meno Klára je svätecké, má latinský pôvod a vo voľnom preklade znamená „jasná, svetlá, slávna“. Nositeľky tohto mena oslovujeme Klárika, Klárka. V súčasnosti sa na Slovensku vyskytuje meno Klára skôr v populárnej talianskej verzii Chiara.

Kláry, ktoré majú meniny 29. októbra, sú neposedné a rozmarné. Prevláda v nich schopnosť rýchlo vyriešiť problém. Sú plné dôvtipu a neznesú, aby v živote hrali „druhé husle“.

Nemožno o nich povedať, že štúdium ich nadchýna. Oslovuje ich cestovanie, preto sú z nich prevažne sprievodkyne alebo spravodajkyne.

Celý život majú sklon blysnúť sa pred ľuďmi, ľahko sa zamilujú.

Klárky sú vitálne aj odolné. Sú aj maškrtné, čo sa im môže vypomstiť na hmotnosti. Viac ako sladkosti im prospejú špargľa, hrozno, broskyne a výrobky zo sóje.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú modrá a biela. Ochranné rastliny fialka a mäta, ochranné kamene achát a zafír.

Stalo sa doma

1923 – Na linke Praha – Bratislava začala pravidelná letecká doprava.

1944 – Druhá svetová vojna: Fašisti vypálili obec Miezgovce.

1992 – Premiéri Vladimír Mečiar (SR) a Václav Klaus (ČR) podpísali v Prahe dohodu o colnej únii medzi ČR a SR a ďalších 15 dohôd týkajúcich sa rozdelenia ČSFR.

1999 – Do obchodného registra bol zapísaný jediný štátny lesný podnik s celoslovenskou pôsobnosťou Lesy Slovenskej republiky, š.p., Banská Bystrica. Založený bol 1.7.1999.

2016 – Hokejista Marián Hossa sa stal 44. hráčom histórie, ktorému sa podarilo v NHL pokoriť magickú 500-gólovú hranicu. Po Stanovi Mikitovi (541) a Petrovi Bondrovi (503) je tretím Slovákom, ktorý dosiahol túto métu.

Stalo sa vo svete

1787 – V pražskom Stavovskom divadle sa konala svetová premiéra opery Don Giovanni hudobného skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta, ktorú dirigoval sám autor.

1914 – Turecké vojnové lode zaútočili na ruské čiernomorské prístavy a loďstvo.

1923 – V Osmanskej ríši sa k moci dostal Mustafa Kemal, ktorý krajinu zbavil vplyvu moslimského Východu a priblížil ju k európskemu Západu. Osmanská ríša sa zároveň stala Tureckou republikou.

1932 – Vo francúzskom prístave St. Nazaire spustili na vodu svojho času najväčší parník na svete Normandie.

1935 – Spojením britských leteckých spoločností vznikli aerolinky British Airways.

1956 – Izraelské jednotky podnikli prudkú ofenzívu proti egyptským postaveniam na Sinajskom polostrove. Medzinárodný konflikt, ktorý vypukol po zoštátnení Suezského prieplavu sa tak premenil na regulárnu vojnu.

1959 – V komiksovom časopise Pilote sa objavil prvý dobrodružný príbeh s drobným bojovníkom Asterixom. Vytvoril ho v Taliansku narodený umelec Albert Uderzo.

1972 – Dvaja palestínski teroristi uniesli dopravné lietadlo západonemeckej spoločnosti Lufthansa na linke z Damasku do Frankfurtu nad Mohanom.

1998 – Juhoafrický prezident Nelson Mandela v Pretórii prevzal dlho očakávanú záverečnú správu Komisie pre pravdu a zmierenie od jej predsedu arcibiskupa Desmonda Tutua. Komisia označila apartheid za zločin proti ľudskosti.

2004 – Najvyšší predstavitelia 25 členských krajín EÚ podpísali v Ríme text historicky prvej európskej ústavnej zmluvy. Za SR ju podpísal premiér SR Mikuláš Dzurinda a minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan. Mali ju ratifikovať všetky členské štáty, no nestalo sa tak, lebo vo Francúzsku a Holandsku bola zmluva v referende odmietnutá.

Skladba dňa

1974, Peter Gufrovič, hráč na bicích nástrojoch skupiny Nocadeň. Túto formáciu založili bratia Rasťo a Róbert Kopinovci v decembri 1997. V marci 2000 vydali prvý album Nocadeň. Hitom z neho sa stala skladba Steny. V septembri 2001 vydali druhý album Slová už nevravia nič. V septembri 2003 vydali tretí Katarzia s hitmi Kým nás smrť nerozdelí a Letíš, padáš, vo februári 2006 vyšiel ich štvrtý štúdiový album Nestrieľajte do labutí so skladbami Jackie Chan, Nestrieľajte do labutí a V súhvezdí. V auguste 2006 vydali výberový album s názvom Retrospektíva. Piaty štúdiový album Ikony vyšiel 6. októbra 2008, prvým singlom z neho bola skladba Iba pár minút. V apríli 2015 vydali šiesty štúdiový album Pozemskí astronauti. V marci 2017 vydali nový singel Čítaš mi z pier, k 20. výročiu pôsobenia skupiny vydali v máji 2017 kompiláciu Introspekcia. V apríli 2018 vydali koncertný album Nocadeň v divadle. V závere septembra 2018 vydali nový singel Domino a v októbri 2019 novú štúdiovku s názvom Auróra.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM