Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Babie leto s nami ostane aj v piatok, meniny má Maximilián

Dnešná pranostika znie: Keď v októbri mrzne a sňaží, budúci január teplom blaží.Meniny má Maximilián. Jasno až polooblačno a ráno miestami hmla. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Babie leto s nami ostane aj v piatok, meniny má Maximilián
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Maximilián

Maximilián je pokojný

Mužské meno Maximilián má latinský pôvod a v preklade znamená „najväčší, významný“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku nestretávame často. Oslovujeme ich Max, Maxík, Maxo, Maximiliánko.

Maximiliánovia, ktorí majú meniny 12. októbra, pôsobia väčšinou pokojne a takí v skutočnosti aj sú. Dosť dlho premýšľajú, kým sa pustia do nejakej činnosti. Trpezlivosť je ich silnou stránkou.

Priťahuje ich štúdium jazykov. Môžu byť preto napríklad zdatnými prekladateľmi alebo tlmočníkmi. Povolanie, ktoré si vyberú, vykonávajú s maximálnym nasadením.

Nechcú sa celkom zaväzovať. Niekedy sa správajú odmerane. Majú priemerné zdravie. V strave by si mali dopriať aj zeleninové šaláty, jablká a citrusové plody.

Maximiliánov ovplyvňuje planéta Slnko. Ich šťastné farby sú oranžová a hnedá. Ochranné rastliny mak, nechtík a rumanček, ochranné kamene kryštál, granát a ónyx.

Stalo sa doma

1775 – Kráľovná Mária Terézia vydala nariadenie proti tulákom. Zdravých mali prevychovať prácou, chorých a starých zase umiestniť do chudobincov.

1919 – Zatkli katolíckeho kňaza, politika a jednu z vedúcich osobností slovenského národného hnutia Andreja Hlinku. Po jeho zvolení za poslanca SĽS do Národného zhromaždenia bol 28.4.1920 z väzenia prepustený.

1926 – Bola vymenovaná vláda Antonína Švehlu, ktorá vystriedala úradnícku vládu na čele s Janom Černým. Slovákov vo vláde zastupovali Jozef Kállay a Milan Hodža. Do vlády zasadli po prvý raz aj nemeckí ministri, ktorí zastupovali kresťanských socialistov a agrárnikov.

1988 – Prezident ČSSR Gustáv Husák vymenoval novú vládu na čele s Ladislavom Adamcom.

2006 – Predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES) pozastavilo členstvo strane Smer-SD vo svojich radoch do júna 2007 z dôvodu vstupu do koalície so Slovenskou národnou stranou (SNS).

Stalo sa vo svete

1901 – Republikán, 26. americký prezident (1901–1909) Theodore Roosevelt premenoval sídlo hlavy štátu vo Washingtone na Biely dom.

1915 – Nemecký vojenský súd v belgickom Bruseli odsúdil britskú zdravotnú sestru Edith Cavellovú na trest smrti za pomoc Angličanom a Francúzom pri prechode belgicko-holandskej hranice pri úteku zo zajatia. Jej poprava vyvolala veľké protesty belgického obyvateľstva voči nemeckej vojenskej správe v Belgicku.

1920 – Sovietske Rusko a Poľsko podpísali v Rige predbežnú mierovú zmluvu, čím sa skončila rusko-poľská vojna. Zmluva, ktorá stanovila hranice medzi oboma štátmi, bola uzavretá v marci 1921.

1928 – Na detskej klinike v Bostone (USA) použili lekári po prvý raz železné pľúca.

1931 – Na vrchu Corcovado v Riu de Janeiro (Brazília) vztýčili 60-metrovú sochu Krista od francúzskeho sochára Paula Landowského.

1960 – Na pôde Valného zhromaždenia OSN búchal do stola vyzutou topánkou vtedajší sovietsky komunistický líder Nikita S. Chruščov.

Skladba dňa

1935 – Luciano Pavarotti, Modena, Taliansko, slávny taliansky operný tenor. Je radený medzi najvýznamnejších operných spevákov 20. storočia. Mal veľkú zásluhu na popularizácii opery a vážnej hudby. Ako sólista debutoval v úlohe Rudolfa v Pucciniho opere Bohéma na scéne divadla Municipale v Reggiu. Vystupoval po celom svete, bol známy podporou charitatívnych projektov. V roku 1990 bol iniciátorom koncertu spolu s Placidom Domingom a Josém Carrerasom na záver futbalových majstrovstiev sveta v Taliansku. Toto vystúpenie vstúpilo do histórie ako koncert troch tenorov. Zomrel 6. septembra 2007 vo veku 71 rokov v rodnej Modene.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM