Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Barbara Haščáková má 40 rokov, teploty do 4 stupňov

Pranostika na dnes znie: "Mrazy, keď v decembri ochabnú, znamenajú zimu zlú." Meniny oslavuje Hilda. Polooblačno, miestami hmla. Teploty -1 až 4 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Barbara Haščáková má 40 rokov, teploty do 4 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –2 až –5 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –3 až –8 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –3 až –7 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Meniny má Hilda

Ženské meno Hilda má nemecký pôvod a v preklade znamená „bojovníčka“. S nositeľkami tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame málokedy a oslovujeme ich Hildina, Hilduška, Hildka. Meniny majú 11. decembra.

Povaha nositeliek tohto mena je pomerne nevľúdna a ustarostená. Dôverujú viac svojej pevnej vôli ako inštinktom. Netreba ich naháňať, ale skôr motivovať na to, aby boli výkonné. Hildy bývajú horlivé študentky, ktoré si určia cieľ a urobia všetko potrebné, aby ho dosiahli. Priťahujú ich seriózne povolania, pri ktorých môžu nerušene a samostatne pracovať. Môžu sa uplatniť napríklad v oblasti vedy.

Hildy mávajú iba úzky okruh priateľov, ale zato veľmi spoľahlivých. Sú cnostné, oddané, ale aj nedôverčivé a zraniteľné.

Pomerne rýchlo sa unavia a trvá im istý čas, kým naberú nové sily. Prospieva im pravidelný pohyb a častý pobyt v prírode.

Stalo sa doma

1351 – Uhorský kráľ Ľudovít I. vydal Veľký dekrét, ktorým potvrdil Zlatú bulu Ondreja II. V ďalších ustanoveniach formálne zrovnoprávnil zemanov s vysokou šľachtou a umožnil slobodné sťahovanie poddaných.

1848 – Odohrala sa bitka pri Budatíne (dnes mestská časť Žiliny), v ktorej cisárske vojská spolu s členmi slovenského dobrovoľníckeho zboru porazili maďarských honvédov a gardistov.

1975 – Do prevádzky uviedli druhú časť televízneho centra v bratislavskej Mlynskej doline a do užívania odovzdali (28 poschodí) 107,3 metra vysokú budovu.

1993 – Na zoznam Svetového dedičstva kultúrnych pamiatok Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru – UNESCO zapísali tri lokality zo Slovenska: Banskú Štiavnicu, Vlkolínec a Spišský hrad so Spišským Podhradím a Spišskou Kapitulou.

Stalo sa vo svete

1618 – Rusko a Poľsko uzavreli prímerie na štrnásť a pol roka. Rusko odstúpilo Poľsku oblasť Smolenska a mestá na rieke Desne.

1941 – Druhá svetová vojna: Nemecko a Taliansko vyhlásili vojnu USA.

1946 – Na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (VZ OSN) založili Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF). Pôvodne sa volal Mimoriadny medzinárodný fond na pomoc deťom. Na tento deň (11. december) pripadá aj Medzinárodný deň vysielania pre deti, ktorý vyhlásil UNICEF.

1972 – Na Mesiaci pristál šiesty a posledný mesačný modul americkej kozmickej lode Apollo 17.

1983 – Pápež Ján Pavol II. sa ako prvá hlava katolíckej cirkvi zúčastnil na evanjelických bohoslužbách. Stalo sa tak v Ríme pri príležitosti 500. výročia narodenia Martina Luthera.

1994 – Ruské vojenské jednotky vtrhli do severokaukazskej Čečenskej republiky. Začala sa prvá vojna v Čečensku.

1997 – Po dlhotrvajúcom úsilí bol v japonskom Kjóte prijatý Kjótsky protokol o znížení emisií skleníkových plynov v rokoch 2008–2012. Do platnosti vstúpil 16. februára 2005.

1998 – Britskej vdove sa ako prvej žene na svete narodilo dieťa z oplodnenia zmrazenými spermiami je j manžela, ktorý zomrel v roku 1995.

1999 – Pápež Ján Pavol II. vysvätil Sixtínsku kaplnku po 20 rokoch jej reštaurovania.

2000 – Prezidenti a premiéri členských štátov Európskej únie (EÚ) uzavreli vo francúzskom Nice dohodu o inštitucionálnej reforme, ktorá umožnila rozšírenie vtedy 15-členného bloku o nové krajiny vrátane Slovenskej republiky (SR). Vďaka tomu 1. mája 2004 vstúpilo do EÚ desať nových krajín vrátane SR.

2001 – Čína sa oficiálne stala členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

2006 – V Teheráne sa začala medzinárodná konferencia o holokauste, ktorej cieľom podľa organizátorov nebolo jednoznačné popretie holokaustu, ale poskytnutie fóra na slobodné vyjadrenie názorov na túto chúlostivú tému.

2009 – Summit Európskej únie (EÚ) v Bruseli prijal uznesenie, že únia prispeje v rokoch 2010–2012 sumou 7,2 miliardy eur na rýchle začatie prijímania opatrení v rámci boja proti klimatickým zmenám v rozvojových krajinách.

  • Stredoeurópsky plynárenský uzol (CEGH) a Viedenská burza cenných papierov odštartovali spoločnú plynárenskú burzu spustením spotových kontraktov.

2010 – Jedného zo synov odsúdeného amerického finančníka Bernarda Madoffa, ktorý si vo väzení odpykáva 150-ročný trest, našli mŕtveho v jeho byte na Manhattane. Podľa polície spáchal samovraždu.

Skladba dňa

1979 – narodila sa Barbara Haščáková, Košice, speváčka. Spevu sa venovala od detstva, od šiestich sa učila hru na klavír. Jej idolmi boli Michael Jackson a Madonna. Posun v speváckej dráhe nastal vo februári 1994, keď ju pozvali na nahrávanie vokálov pre piesne skupiny Maduar do košického rozhlasu. Album I Feel Good mal veľký úspech, napriek tomu však Barbara a Erik Aresta spoluprácu s Maduarom ukončili.

Založili duo McErik & Barbara a v roku 1995 vydali album U Can't Stop. Album mal úspech a na tento naviazal aj nasledujúci, Second v roku 1996. V máji 1999 na VIII. medzinárodnom festivale Majova Nutka v poľskom meste Czenstochowa získala Barbara Grand Prix za pieseň Môj Exupéry. Jej sólovú spevácku dráhu prezentujú tri albumy Barbara (1997), Ver že ja (1999) a kompilácia Moje naj… (2002). V roku 1999 vycestovala do Spojených štátov, kde žije dodnes. V Spojených štátoch vydala albumy Secrets of Happiness a Christmas album. V roku 2006 vydala album Me & My Music. V lete 2014 nahrala s Mirom Jarošom duet Nepozerám.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM