Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Búrky hrozia aj v posledný júlový deň, bude horúco do 31 stupňov

S dnešným dňom je spätá pranostika: Dážď na deň Ignáca znamená lahodnú zimu. Meniny má Ignác. Slnečno a na mnohých miestach búrky. Teploty 26 až 31 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Búrky hrozia aj v posledný júlový deň, bude horúco do 31 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 28 až 31 stupňov C.

Stred: slnečno a možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Východ: slnečno a možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Meniny má Ignác

Mužské meno Ignác má latinský pôvod a jeho význam je „ohňový, rozpálený“. Na Slovensku je toto meno málo rozšírené. Jeho nositelia majú meniny 31. júla.

Ako v detstve, aj v dospelosti Ignácovia stále niečo hrajú, akoby bol život jedno veľké javisko.

Sú dosť nesústredení, nedokončia jednu vec a už sa nadchýnajú pre niečo iné. Vo svojom vnútri sú nepokojní a prenášajú to na okolie.

Ignácovia nikdy presne nevedia odlíšiť, kedy snívajú a kedy nie. Svoje city schovávajú za ľahostajnou tvárou. Sú výrazne životaschopní. Majú v sebe neobyčajnú odolnosť a sú fyzicky zdatní.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastná farba Ignácov je fialová. Ochranné rastliny horčica a cesnak, kamene chalcedón a karneol.

Stalo sa doma

1379 – Uhorský kráľ Ľudovít Veľký udelil podľa vzoru Banskej Štiavnice mestské výsady Ľubietovej. Mesto sa vďaka nerastnému bohatstvu zaradilo medzi významné stredoslovenské banské mestá.

1914 – Rakúsko-Uhorsko vyhlásilo všeobecnú mobilizáciu.

1941 – Narodila sa v Bratislave herečka ELENA PETROVICKÁ.

1942 – Narodil sa v Bratislave divadelný režisér a pedagóg PETER SCHERHAUFER, od roku 1973 bol režisérom brnianskeho Divadla na provázku (dnes Divadlo Husa na provázku v Českej republike). Zomrel 29.6.1999.

1955 – Narodil sa v Žiline divadelný, televízny a filmový herec JOZEF VAJDA, člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

1982 – Narodil sa v Piešťanoch hokejista MICHEL MIKLÍK, strieborný z majstrovstiev sveta (MS) v Helsinkách v roku 2012.

2012 – Vodný slalomár Michal Martikán získal na olympijských hrách 2012 v Londýne bronzovú medailu v C1.

Stalo sa vo svete

1790 – V USA udelili prvý patent, získal ho vynálezca Samuel Hopkins za zlepšený spôsob výroby chemickej zlúčeniny potaš.

1919 – Nemecké národné zhromaždenie vo Weimare prijalo novú ústavu – tzv. Weimarskú ústavu.

1932 – Voľby do Ríšskeho snemu v Nemecku vyhrala Národnosocialis­tická nemecká robotnícka strana (NSDAP), získala 37,7 percent hlasov voličov.

1946 – Národný súd v Prahe vyniesol rozsudky dlhoročného väzenia v procese s členmi bývalej protektorátnej vlády – tresty smrti, ktoré navrhoval prokurátor a presadzovali komunisti (angažoval sa za ne aj Zväz sovietskych socialistických republík – ZSSR), súd neudelil.

1950 – Otvorili prvú samoobsluhu v Spojenom kráľovstve – Sainsburys v Croydone, južne od Londýna.

1954 – Talianska horolezecká expedícia ako prvá vystúpila na druhý najvyšší vrchol sveta – himalájsky štít K2.

1959 – Vznikla ilegálna organizácia Baskicko a jeho sloboda (ETA – Euskadi Ta Askatasuna).

1964 – Americká kozmická sonda Ranger 7 vyslala do pozemného riadiaceho strediska 4316 snímok mesačného povrchu.

1965 – V britskej televízii zakázali reklamu na cigarety.

1969 – Pápež Pavol VI. pricestoval do Ugandy, čím sa stal prvým pápežom, ktorý navštívil Afriku.

1971 – Americkí astronauti James Benson Irwin a David Randolph Scott podnikli jazdu na mesačnom automobile Rover. Ich cestu mohli sledovať diváci v priamom farebnom televíznom prenose.

1991 – Sovietsky prezident Michail Gorbačov a jeho americký partner George Bush podpísali zmluvu o znížení stavu strategických zbraní (START). Platnosť zmluvy vypršala 5. decembra 2009.

2002 – Pápež Ján Pavol II. v Mexiku kanonizoval prvého latinskoamerického Indiána Juana Diega Cuauhtlatoatzina. Indiánsky roľník Juan Diego mal v roku 1531 údajne vízie o Panne Márii, ktorá je náboženskou patrónkou Mexika. To pomohlo španielskym duchovným pri ich misii konvertovať pôvodné obyvateľstvo na katolícku vieru.

Skladba dňa

1953, Hugh McDowell, Londýn, do roku 1979 hráč na čelo v skupine Electric Light Orchestra. Túto formáciu založil v októbri 1970 gitarista a spevák Roy Wood zo skupiny Move. Koncertnú premiéru mali 16. apríla 1972 v Londýne. V auguste 1972 mali v hitparáde prvú skladbu 10538 Overture, ktorej autorom bol Jeff Lynn. V auguste 1972 odišiel zo skupiny jej zakladateľ Roy Wood a vedenie formácie prevzal Jeff Lynn. V singlovj hitparáde mali 25 skladieb, medzi nimi hity Livin' Thing, Shine a Little Love, Don't Bring Me Down, Hold On Thing, Rock'n'Roll Is King. Vydali dvanásť štúdiových albumov, dvanásty Zoom vyšiel v júni 2001. Dva z nich, Discovery z júna 1979 a Time z augusta 1981 sa dostali na prvé miesto. K diskografii patrí aj päť live a viac ako dvadsiatka kompilačných albumov. Pod názvom Jeff Lynne's ELO vyšiel v novembri 2015 trinásty album Alone In The Universe. Hugh zomrel 6. novembra 2018 vo veku 65 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM