Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Česká speváčka Marie Rottrová oslavuje 78 rokov, meniny má Stanislav

Dnešná pranostika znie: Ak v novembri sneh padá do blata, bude na ozimnom poli veľká strata. Meniny má Stanislav. Zamračené a prechodný dážď. Teploty 8 až 13 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Česká speváčka Marie Rottrová oslavuje 78 rokov, meniny má Stanislav
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 10 až 13 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Meniny má Stanislav

Mužské meno Stanislav má slovanský pôvod a vo voľnom preklade znamená „upevní slávu, získavajúci slávu vytrvalosťou“. Toto krstné meno patrí medzi veľmi obľúbené a jeho nositeľov oslovujeme Stanko, Staník, Stando.

Stanislavovia majú dosť strohú, suchú náturu. Hovoria neraz takým ostrým tónom, až ľudí od seba odháňajú. Svoje pevné zásady sa snažia vnucovať aj iným a ich spôsob komunikácie je nepríjemný, drsný.

Zvyčajne sa Stanislavovia v zamestnaní stávajú vedúcimi pracovníkmi, ktorí myslia len na to, ako budú všetkých pevnou rukou dirigovať. V práci sa vrhnú na akékoľvek odvetvie, dôležité je, že sa realizujú a dosiahnu, čo si zaumienili.

V priateľstve sú fanatickí, požadovační, aj verní, ale nie bezvýhradne. Neradi strácajú čas s ľuďmi, s ktorými si nemajú čo povedať.

Aj ich citový život je skôr drsný. Láska je pre nich prežitok a ženskú dušu sa vôbec neusilujú pochopiť.

Rodičia by sa mal mať na pozore, aby sa z ich dieťaťa, Stanislava, neskôr nestal malý diktátor.

Muži sú nesmierne životaschopní a neraz to zneužívajú. Priveľmi zanedbávajú svoje zdravie. Nepokladajú ho za dôležité. Hoci sa necítia dobre, ťahajú až na doraz bez toho, aby sa sťažovali. Často sa nesprávne stravujú, chýbajú im vitamíny.

Stalo sa doma

1635 – Slávnostne otvorili Trnavskú univerzitu, ktorú založil ostrihomský arcibiskup a kardinál Peter Pázmaň.

1950 – Narodil sa v Trnave bývalý futbalista, futbalový tréner DUŠAN RADOLSKÝ.

1953 – Narodil sa v Bratislave básnik, publicista, redaktor (Dotyky, Romboid) a univerzitný pedagóg IGOR HOCHEL, autor básnických zbierok Strom pred domom, Svetlá na hladine, Uprostred je mlčanie alebo Kôra nežne praská.

1988 – Univerzita v Bologni udelila Alexandrovi Dubčekovi čestný doktorát za snahu o demokratizáciu socializmu v Československu v roku 1968. Na odovzdávaní sa zúčastnil aj samotný Dubček, ktorému komunistická moc po veľkých prieťahoch udelila vycestovaciu doložku.

1992 – Federálne zhromaždenie (FZ) Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) schválilo Ústavný zákon č. 541/1992 o delení majetku ČSFR.

Stalo sa vo svete

1907 – Francúzsky konštruktér Paul Cornu zostrojil prvý vrtuľník, s ktorým v tento deň na krátku chvíľu úspešne vzlietol.

1916 – Skončila sa (začala sa 1.7.1916) jedna z najväčších bitiek prvej svetovej vojny pri rieke Somme (Francúzsko).

1918 – Sovietska vláda anulovala Brest-litovský mier s Nemeckom.

1942 – Druhá svetová vojna: V oblasti Šalamúnových ostrovov sa začala jedna z najväčších námorných bitiek vojny v Tichomorí. Japonské námorníctvo chcelo vytlačiť Američanov z Guadalcanalu.

1970 – Hlavný veliteľ sýrskych leteckých síl a predstaviteľ pragmatického krídla strany Baas generál Háfiz al-Asad prevzal moc v krajine. Háfiz al-Asad bol od 12.3.1971 do 10.6.2000 pre­zidentom Sýri­e.

1971 – Americká kozmická loď Mariner 9 sa ako prvá v histórii dostala na obežnú dráhu inej planéty – Marsu.

1985 – Mohutná explózia kolumbijskej sopky Nevado del Ruiz si vyžiadala 25.000 ľudských životov.

2002 – Pri španielskom pobreží stroskotal tanker Prestige. Do voľného mora uniklo 20.000 ton ropy, ktorá celkom zničila niekoľko kilometrov pláží

2007 – Ruská federácia (RF) informovala o uzatvorení svojej poslednej vojenskej základne v Gruzínsku. Znamenalo to oficiálny koniec ruskej vojenskej prítomnosti na gruzínskom území. Odsun ruských vojsk z Gruzínska sa skončil 15.11.2007.

2010 – Mjanmarskú opozičnú političku Aun Schan Su Ťij prepustili po viac ako siedmich rokoch domáceho väzenia na slobodu.

Skladba dňa

1941, Marie Rottrová, Ostrava, speváčka, skladateľka a textárka. Vyrástla v hudobníckej rodine, otec bol varhaníkom, matka speváčkou. Po maturite sa zúčastnila talentovej súťaže v Ostrave (1960), kde skočila na štvrtom mieste. Dostala pozvánku do televízneho programu Poprvé před kamerou, kde zaspievala pieseň Rozmarné stvoření. Od roku 1961 spievala so skupinou Františka Trnku, neskôr s ostravským rozhlasovým orchestrom. Potom to boli skupiny Samuel a Majestic. Od roku 1969 spievala so skupinou Flamingo, ktorá od 70. rokov hrala pod názvom Plameňáci. Jej speváckym partnerom v tej dobe bol Petr Němec. V roku 1972 vyšla prvá LP platňa Marie Rottrová. Spolupracovala s pesničkárom a textárom Jaroslavom Wykrentom. Viaceré jej pesničky sa stali hitmi, medzi nimi Řeka lásky, Lásko, To nic, Lásko voníš deštěm, Markéta, To mám tak ráda, Večerem zhýčkaná či Měli jsme se potkat dřív. Pesničky z jej úspešnej speváckej dráhy vyšli na kompiláciách Všechno nejlepší (2003), Duety (2004) a Všechno nejlepší 2 (2005). V októbri 2008 vyšlo DVD s názvom Tisíc tváří lásky. V novembri 2009 vydala nový album s názvom Stopy. Počas speváckej dráhy si vyslúžila pomenovanie ostravská Lady Soul. V roku 2009 ju Akadémia populárnej hudby uviedla do Siene slávy. V októbri 2011 vyšla vo vydavateľstve Supraphon kolekcia s názvom Co mám, to dám, ktorá obsahuje 17 CD a jedno DVD. V novembri 2013 vyšiel album Čas motýlů, ktorý ponúka pesničky na texty Jaromíra Nohavicu. V októbri 2018 vydala kompiláciu Lady Soul. V novembri 2019 vysal Supraphon na vinylovej platni výberovku Všechno nejlepší.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM