Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: December prichádza s teplotami -1 až +4 stupne, meniny má Edmund

Dnešná pranostika hovorí: "Keď je prvý december mokrý, veští ľavnú zimu". Meniny má Edmund. Polooblačno až oblačno, miestami hmla. Teploty -1 až 4 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: December prichádza s teplotami -1 až +4 stupne, meniny má Edmund
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –1 až –4 a najvyššie denné teploty 1 až 4 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –2 až –7 a najvyššie denné teploty –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –2 až –6 a najvyššie denné teploty –1 až 3 stupne C.

Meniny má Edmund

Mužské meno Edmund má anglický pôvod a v preklade znamená „mocný ochranca“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame výnimočne a oslovujeme ich Edmo, Edmino, Edminko. Edmundovia, ktorí majú meniny 1. decembra, nie sú ctižiadostiví. Uprednostňujú skôr pokojný, pohodlný život. Sú starostliví, nežní a tolerantní.

Študujú zvyčajne na slušnej úrovni, lebo sa dobre prispôsobujú všetkým vyučovacím predmetom a vedia sa sústrediť na informácie, ktoré dostávajú. Keďže sú precízni, stávajú sa napríklad technikmi, úspech môžu dosiahnuť aj v lekárskom povolaní.

Šťastie a istotu hľadajú vo svojej rodine, pre ktorú sú ochotní urobiť veľa.

Sú životaschopní, ale rýchlo sa unavia a potrebujú veľa spánku. Mali by sa vyhýbať mastným jedlám. Do stravy by si mali zaradiť najmä zeleninu, ryby a sóju.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Ich šťastnými farbami sú purpurová a zelená. Ochranné rastliny prvosienka a rozmarín, ochranné kamene chalcedón a jaspis.

Stalo sa doma

1850 – Uhorský miestodržiteľ barón Karol Geringer zrušil v Uhorsku osobitné postavenie slobodných kráľovských miest.

1921 – Konala sa americká premiéra prvého slovenského hraného filmu Jánošík bratov Siakeľovcov. Film bol uvedený v Chicagu v Atlantis Theatre.

1947 – Bol založený Ústav Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

1952 – Založili Výskumný ústav reumatických chorôb (VÚRCH) v Piešťanoch.

2006 – Uskutočnili sa voľby do orgánov samosprávy miest a obcí. Po 16 rokoch stratil primátorské kreslo v Žiline predseda SNS Ján Slota.

Stalo sa vo svete

1906 – Vo francúzskej metropole Paríži otvorili prvé kino na svete (Cinema Omnia Pathé), ktoré slúžilo iba na premietanie filmov.

1918 – Island sa stal samostatným štátom v personálnej únii s Dánskom.

1925 – V Mongolsku sa uskutočnila menová reforma. Zavedená bola nová menová jednotka tugrik.

1959 – Vo Washingtone (USA) bola podpísaná zmluva o Antarktíde, o mierovom využívaní tohto kontinentu.

1989 – Michail Gorbačov rokoval vo Vatikáne s pápežom Jánom Pavlom II., bol prvý vodca sovietskej komunistickej strany, ktorý rokoval s pápežom.

1990 – Prepojili stredný z troch budovaných tunelov pod Lamanšským prielivom, čím sa Veľká Británia spojila s kontinentálnou Európou.

1997 – V japonskom meste Kjóto sa začala 10-dňová konferencia OSN o zmenách klímy. Delegáti z 59 krajín na nej schválili protokol (tzv. Kjótsky protokol), ktorý určuje zníženie emisií skleníkových plynov v rokoch 2008–2012.

2000 – Konzervatívec Vicente Fox zložil prísahu ako nový prezident Mexika a ukončil tak 71-ročnú nepretržitú vládu Inštitucionálnej revolučnej strany (PRI). Prezidentom bol do roku 2006.

Skladba dňa

1952 – Narodila sa Helena Vrtichová, Nové Mesto nad Váhom, speváčka. Vyštudovala pedagogickú školu, učila sa hre na klavír, neskôr aj na gitaru. Spievať začala v Modre s amatérskou skupinou. V roku 1970 vyhrala spevácku súťaž Detvianska ruža. V Banskej Bystrici nahrala prvé rozhlasové nahrávky. Na celoštátnom festivale Mladá pieseň v Jihlave v roku 1970 skončila na druhom mieste. Dostala ponuku z Prahy k účinkovaniu s tanečným orchestrom československého rozhlasu (TOČR). S ním nahrala v marci 1971 skladbu Pražská holka.

Ešte v roku 1971 sa zúčastnila speváckej súťaže Intertalent, vo finále skončila na piatom mieste, pred ňou sa umiestnili Zdenka Lorencová a Jiří Korn. Od jesene 1971 spievala so skupinou Plamene po boku Jiřího Štedroňa, v roku 1974 sa vrátila na Slovensko. Účinkovala v rozhlasových aj televíznych programoch. Medzi jej najúspešnejšie pesničky patrí Diridonda. Vo februári 2009 vydala album s názvom Retro. Vrátila sa ním do éry druhej polovice 60.tych rokov, v nových aranžmánoch nahrala známe hity Nepiš dál, Boty proti lásce, Loudá se půlměsíc, Sklípek, Na co tě mám, Nepudu domů či Lampa. S viacerými interpretmi týchto hitov účinkovala Vrtichová počas svojho pôsobenia v Prahe. Z roku 2012 je CD a DVD Diridonda.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM