Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Deň boja za slobodu a demokraciu bude oblačný, teploty do 16 stupňov

S dnešným dňom je spojená pranostika: Ak prvý sneh padne na blato, bude celá zima blatnavá, ak ale na mráz, očakávajme bohatý rok. Meniny má Klaudia. V nedeľu oblačno, miestami hmla. Teploty 11 až 16 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Deň boja za slobodu a demokraciu bude oblačný, teploty do 16 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Meniny má Klaudia

Ženské meno Klaudia má latinský pôvod a v preklade znamená „chromá“, „krivá“. S nositeľkami tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame zriedkavejšie a oslovujeme ich Klaudika, Klaudina, Klody. Meniny majú 17. novembra.

Klaudie sú extrovertky, ktoré pozorne sledujú život okolo seba. Sú objektívne a schopné úplne sa odovzdať. Majú ozajstný zmysel pre priateľstvo, sú plaché a pokorné. Klaudie sú prevažne svedomitými študentkami a budúce povolanie vykonávajú zodpovedne.

Majú radosť, ak sa ľudia v ich prítomnosti cítia šťastní.

Bývajú pozoruhodne životaschopné. Mali by si však dávať pozor na obličky, jesť každý deň teplé jedlo a stravou si dopĺňať najmä vitamíny C a E.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Šťastné farby týchto žien sú čierna a zelená. Ochranné rastliny medovka a baza, kamene ametyst a jaspis.

Stalo sa doma

1328 – Uhorský kráľ Karol I. Róbert udelil Kremnici mestské výsady podľa vzoru Kutnej Hory a zároveň jej pridelil privilégiá na prevádzkovanie mincovne, ktorá je najstaršou dodnes fungujúcou mincovňou v Európe.

1967 – Alžbeta Štrkulová sa ako prvá Slovenka zúčastnila na súťaži o najkrajšiu ženu sveta – Miss World, kde obsadila šieste miesto, keď sa predtým stala víťazkou súťaže krásy v Československu – Dievča 67.

1989 – Začiatok Nežnej revolúcie: Na Václavskom námestí v Prahe (ČR) sa konala študentská demonštrácia. Proti pokojnému sprievodu mestom na Národnej triede brutálne zasiahli komunistické bezpečnostné sily. Asi 500 ľudí utrpelo zranenia.

2008 – Pre Slovákov cestujúcich do Spojených štátov amerických prestala platiť povinnosť žiadať od USA vstupné víza.

Stalo sa vo svete

1800 – Americký Kongres zasadal prvýkrát v novej budove Kapitol.

1800 -Federalista John Adams, 2. prezident USA sa nasťahoval do novopostaveného Bieleho domu.

1855 – Škótsky cestovateľ a misionár David Livingstone objavil Viktóriine vodopády v Afrike.

1865 – Francúzsky chemik Louis Pasteur objavil princíp zníženia počtu mikróbov vo výrobkoch podliehajúcich zmenám pôsobením tepla. Pasterizácia sa stala základom rozvoja potravinárskej chémie.

1869 – Po desaťročnej výstavbe otvorili Suezský prieplav medzi Stredozemným a Červeným morom.

1873 – Spojením miest Budín, Pešť a Óbuda vzniklo mesto Budapešť.

1914 – USA vyhlásili Panamský prieplav za neutrálne územie.

1939 – Nacisti zatvorili české vysoké školy, deväť študentov popravili a niekoľko tisíc poslali do koncentračných táborov.

1970 – Sovietska vesmírna stanica Luna 17 bez ľudskej posádky pristála na Mesiaci, kde na jeho povrch vysadila aj prieskumné mesačné vozidlo Lunochod 1.

Skladba dňa

1980 Narodil sa Isaac Hanson (rodený Clarke Isaac Hanson), Tulsa, Oklahoma, USA, gitarista a spevák rodinnej skupiny Hanson. Spolu s bratmi Zacom a Taylorom vytvorili v roku 1992 skupinu Hanson Brother, od roku 1994 potom používali už názov Hanson. V máji 1995 vydali prvý album Boomerang. Na svojom konte majú do dnešných dní deväť štúdiových albumov. Ten najnovší Anthem vydali v júni 2013, predchádzajúci ôsmy Shout It Out vyšiel v júni 2010. Najúspeš­nejším z nich bol v poradí tretí Middle Of Nowhere, vydaný v máji 1997. V singlovej hitparáde mali osem skladieb. Najúspešnejšou z nich bola MMM Bop v máji 1997, na prvom mieste rebríčkov v Spojených štátoch aj Anglicku.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM