Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Deň pred Sviatkom všetkých svätých si vo svete pripomínajú Halloween

Pranostika na dnes hovorí: "Keď v októbri prídu tuhé mrazy, v januári zima málo nás omrazí." Meniny oslavuje Aurélia. Do našej oblasti prúdi studený vzduch. Polooblačno až oblačno, na severe prehánky. Teploty 4 až 9 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Deň pred Sviatkom všetkých svätých si vo svete pripomínajú Halloween
Foto: Marika Lévaiová / Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 6 až 9 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Meniny má Aurélia

Ženské meno Aurélia má latinský pôvod a v preklade znamená „zlatá“. S nositeľkami tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame skôr výnimočne a oslovujeme ich Aura, Aurinka, Aurelka.

Aurélie, ktoré oslavujú meniny 31. októbra, sú pôvabné a plné životnej energie. Ich charakteristickou vlastnosťou je neskrotnosť. Rady sa predvádzajú pred akýmkoľvek publikom. Majú svojský pohľad na veci. Sú flexibilné a rozhodne im nechýba sebavedomie. Zvolia si väčšinou dráhu herečky alebo moderátorky. Často vyhľadávajú partiu priateľov.

Stalo sa doma

1918 – V Turčianskom Sv. Martine sa konalo prvé zasadnutie výkonného výboru Slovenskej národnej rady (SNR).

1944 – Minister národnej obrany Štefan Haššík vyhlásil všeobecnú pracovnú povinnosť obyvateľstva pri opevňovacích prácach.

1947 – Šesť členov Zboru povereníkov na čele s Gustávom Husákom podalo demisiu.

2008 – Ústav pamäti národa (ÚPN) zverejnil v rámci projektu Osudy slovenských Židov v rokoch 1939–1945, databázu 2223 arizovaných podnikov spolu s menami arizátorov.

Stalo sa v zahraničí

1517 – Martin Luther uverejnil 95 téz O objasnení moci odpustkov na dverách wittenberského chrámu. V tézach sa vyslovil proti praktikám predaja odpustkov a ich zneužívaniu.

1888 – Škótsky zverolekár John Boyd Dunlop získal patent na svoj vynález nafukovacej pneumatiky z kaučuku.

1952 – USA po prvýkrát vyskúšali vodíkovú bombu.

1992 – Katolícka cirkev rehabilitovala talianskeho astronóma, filozofa a fyzika Galilea Galileiho (1564–1642).

1999 – Havarovalo krátko po štarte lietadlo Boeing 767 spoločnosti Egypt Air. Zahynulo všetkých 214 ľudí na palube.

2000 – Ruská raketa Sojuz TM-31, ktorej osadenstvo tvorila budúca prvá stála posádka na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), po štarte z kazašského kozmodrómu Bajkonur úspešne vstúpila na obežnú dráhu.

2007 – Na viac ako 30 000 rokov väzenia odsúdil súd v španielskom Madride dvoch mužov, usvedčených z účasti na príprave bombových atentátov na štyri vlaky, pri ktorých 11. marca 2004 na predmestí hlavného mesta Španielska zahynulo 191 ľudí a 1800 ďalších osôb utrpelo zranenia.

2009 – Neznámi ozbrojenci zabili 15 ľudí na odľahlom ranči v severnom Mexiku. Medzi obeťami bol aj Margarito Montés, známy líder poľnohospodárskych robotníkov.

2010 – Brazílska štátna ropná agentúra ANP oznámila, že vo vodách Atlantického oceánu neďaleko brazílskeho Ria de Janeiro sa podarilo objaviť nové gigantické ložisko ropy. Podľa ANP nálezisko Libra by mohlo obsahovať od 3,7 miliardy do 15 miliárd barelov ropy.

2011 – Maličké, vráskavé dievčatko prišlo na svet do chudobnej rodiny vo filipínskej Manile a stalo sa pre svet symbolom, pretože počet obyvateľov Zeme dosiahol sedem miliárd. Malá Filipínka Danica May Camachová sa narodila v preplnenej manilskej štátnej nemocnici Josého Fabellu. Po jej narodení blýskali fotoaparáty a miestni predstavitelia predniesli na jej počesť príhovory. Oslavy boli však skôr symbolické, než demograficky opodstatnené. Organizácia Spojených národov (OSN) však zvolila 31. október 2011, za ten symbolický a slávnostný deň.

Skladba dňa

1970 – Linn Berggren (rodená Malin Sofia Katarina Bergrren), Göteborg, Švédsko, členka skupiny Ace Of Base. Táto diskopopová formácia vznikla v Göteborgu v roku 1990. V máji 1993 mali v rebríčku prvý veľký hit, skladbu All That She Wants, ktorá sa dostala na prvé miesto v Anglicku aj nemecky hovoriacich štátoch Európy. V novembri 1993 vydali prvý album Happy Nation. Už tento prvý bol úspešný a viedol rebríčky albumov v Anglicku aj v USA. Jeho celosvetový predaj prekročil hranicu 23 miliónov kópií. Vydali päť albumov, v anglickej aj americkej singlovej TOP 40 mali šesť skladieb.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM