Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Denná teplota sa v sobotu udrží nad nulou, meniny má Albína

S dnešným dňom je spojená pranostika: Sv. Albína - klobásy do komína. Meniny má Albína. Prevažne oblačno. Teploty 0 až 5 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Denná teplota sa v sobotu udrží nad nulou, meniny má Albína
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 0 až 4 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 0 až 4 stupňov C.

Meniny má Albína

Ženské meno Albína má latinský pôvod a v preklade znamená „biela“. S Albínkami, ktoré oslavujú meniny 16. decembra, sa na Slovensku stretávame ojedinele.

Silná emotívnosť týchto žien spôsobuje, že sú precitlivené a len ťažko nachádzajú rovnováhu. Albíny často prejavujú v profesionálnom zameraní nerozhodnosť. Väčšinou sa s radosťou starajú o rodinu. Od detstva prejavujú oddanosť ľuďom, s ktorými bývajú v spoločnej domácnosti. Albínky sú dokonalé gazdinky, ak sú k tomu odmalička vedené.

Sú pomerne životaschopné, vyskytnúť sa u nich môžu problémy s obličkami. Mali by konzumovať veľa jabĺk, pomarančov, citrónov a hrozna.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Ich šťastné farby sú tmavomodrá a zelená. Ochranné rastliny medovka a baza, ochranné kamene ametyst, achát a perla.

Stalo sa doma

1645 – V Linzi bola podpísaná mierová zmluva medzi uhorským kráľom Ferdinandom III. a sedmohradským kniežaťom Jurajom I. Rákocim.

1850 – Bola sprevádzkovaná železničná trať Bratislava – Štúrovo.

1898 – Narodil sa v Zemianskom Lieskovom básnik JÁN SMREK, vlastným menom Ján Čietek. V detskom veku osirel a vyrastal v evanjelickom sirotinci v Modre. Ako vojak v I. svetovej vojne sa dostal do Turecka a Palestíny. Domov sa vrátil napadnutý maláriou. Študoval síce na Evanjelickej bohosloveckej fakulte, ale dal prednosť literatúre a redaktorskej práci. Pracoval v Slovenskom denníku a Národných novinách a neskôr v pražskom vydavateľstve Mazáč. V Prahe, ktorá sa stala na 10 rokov jeho druhým domovom, založil literárno – kultúrny časopis Elán. Debutoval symbolistickou zbierkou Odsúdený k večitej žízni, po ktorej nasledovali zbierky oslavujúce život, lásku a krásu žien Cválajúce dni, Iba oči a Básnik a žena. V roku 1944 bolo z politických dôvodov zastavené vydávanie Elánu a do nemilosti mocných sa dostal aj po roku 1948. K vlastnej tvorbe sa vrátil až po niekoľkých rokoch bilancujúcimi zbierkami Obraz sveta a Nerušte moje kruhy. Zomrel 8.12.1982.

1991 – Predseda vlády Marián Čalfa podpísal v belgickom Bruseli dohodu o pridružení Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) k Európskemu spoločenstvu.

Stalo sa vo svete

1773 – Americkí osadníci vyhodili z britskej obchodnej lode kotviacej v Bostone do mora náklad čaju na protest proti britskej daňovej politike. Udalosť je známa aj ako „Bostonské pitie čaju“.

1920 – Čínsku provinciu Kan-su zasiahlo jedno z najničivejších zemetrasení vôbec, zahynulo 180.000 ľudí.

1960 – Nad New Yorkom sa stalo dovtedy najväčšie letecké nešťastie v dejinách USA. V snehovej búrke sa zrazili dve civilné lietadlá, pričom zahynulo 142 ľudí.

1971 – Bangladéš sa stal nezávislým od Pakistanu.

2005 – Poslanecká snemovňa ČR na piaty pokus schválila zákon o registrovanom partnerstve.

Skladba dňa

1949 – narodila sa Billy Gibbons v Texase, americký hudobník, inštrumentalista, spevák a gitarista rockovej skupiny ZZ Top.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM