Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Filmový herec Jozef Kroner by mal 95 rokov, meniny má Víťazoslav

S dnešným dňom je spojená pranostika: Keď chceš mať zemiaky skoro v hrnci, zasaď ich v marci. Meniny má Víťazoslav. Slnečno. Teploty 7 až 12 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA:  Filmový herec Jozef Kroner by mal 95 rokov, meniny má Víťazoslav
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Víťazoslav

Mužské meno Víťazoslav je novšie slovenské meno a jeho význam je „slávny víťaz“. Nositeľov tohto menej častého mena oslovujeme Viťo, Vitko.

Víťazoslavovia si potrebujú neustále dodávať sebadôveru. Aj keď sú optimistickí, na čin sa odhodlajú len vtedy, ak sa situácia ustáli. Ich totemovým zvieraťom je čajka. Tak ako ona aj Viťovia sa dávajú unášať nespútane vetrom.

Zvyčajne robia dobre iba to, čo majú radi. Keďže ich záujmy sa postupne sústreďujú na viaceré oblasti, iba vďaka pružnej inteligencii a spoľahlivej pamäti dosiahnu dobré známky pri skúšaní. Priťahujú ich povolania, ktoré im umožňujú cestovať, ako hudobník či obchodný zástupca.

Sú životaschopní. Keď sú zaujatí prácou, všetko je v poriadku, no len čo v nej poľavia, sú sklesnutí. Vtedy im pomôže oddych v prírode.

Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Obľúbené farby majú svetlomodrú, zelenú a bielu. Ochranné rastliny rimbaba (rimbaba obyčajná, Pyrethrum parthenium) a slez, kamene tyrkys, chalcedón.

Stalo sa doma

1488 – V Brne (dnes Česko) vyšlo prvé tlačené vydanie kroniky Jána z Turca (Turóciho kronika), ktorá je jedným z najvýznamnejších prameňov pre dejiny Slovenska a Uhorska.

1849 – Slovenská deputácia vedená katolíckym kňazom Jozefom Kozáčkom odovzdala v Olomouci cisárovi Františkovi Jozefovi prosbopis, ktorý schválili členovia Slovenskej národnej rady (SNR) a národní aktivisti v Martine 10.3.1849.

1924 – Narodil sa v Staškove divadelný a filmový herec JOZEF KRONER, ktorý v polovici 60. rokov 20. storočia získal aj medzinárodné uznanie za stvárnenie postavy Tóna Brtka vo filme Jána Kadára a Elmara Klosa Obchod na korze. Zomrel 12.3.1998.

1963 – Narodil sa v Poprade diplomat, politik MIROSLAV LAJČÁK, bývalý vysoký predstaviteľ Organizácie Spojených národov (OSN) a bývalý vyslanec Európskej únie (EÚ) pre Bosnu a Hercegovinu a súčasný minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (SR). Za predsedu 72. zasadania Valného zhromaždenia (VZ) OSN bol zvolený 31. mája 2017. Funkciu predsedu VZ OSN zastával od 12. septembra 2017 do 17. septembra 2018. V januári 2019 sa stal úradujúcim predsedom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Slovensko 1. januára 2019 prevzalo na obdobie jedného roka historicky prvý raz predsedníctvo v OBSE vo Viedni od Talianska.

1981 – Narodila sa v Bratislave herečka, speváčka či moderátorka ZUZANA HAASOVÁ.

2017 – Balet Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave pod názvom Zaži vášeň 360 predstavil prvé 360-stupňové 3D video v rámci slovenského divadla. Vďaka Baletu SND mali diváci možnosť užívať si tanec spolu s interpretmi priamo na javisku.

Stalo sa vo svete

1934 – Nemecký vynálezca Rudolph Künhold uskutočnil v kielskom prístave prvé pokusy s radarovým prístrojom.

1956 – Francúzsko oficiálne uznalo nezávislosť svojho bývalého protektorátu Tuniska, pričom protektorátnu zmluvu z roku 1881 anulovali.

1963 – V New Yorku sa uskutočnila prvá výstava pop artu.

1995 – Útok smrtiacim nervovým plynom sarín, ktorý prenikol do 16 staníc dvoch trás metra v Tokiu, si vyžiadal 12 ľudských životov a viac ako 5500 cestujúcim spôsobil zdravotné ťažkosti. Za masakru bola zodpovedná náboženská sekta Najvyššej pravdy (Óm Šinrikjó).

1999 – Švajčiarsky vzduchoplavec Bertrand Piccard a jeho britský kolega Brian Jones úspešne ukončili 20 dní trvajúcu cestu teplovzdušným balónom okolo sveta bez medzipristátia.

2001 – Pri brehoch brazílskeho veľkomesta Rio de Janeiro sa potopila ropná plošina P-36.

2002 – V Indonézii pred súd v Jakarte predstúpil syn bývalého indonézskeho prezidenta Suharta, podozrivý z nariadenia vraždy sudcu najvyššieho súdu.

2003 – Vtedajší 43. americký prezident (2001–2009) George W. Bush v príhovore k národu oznámil začiatok vojenských operácií amerických a britských jednotiek v Iraku. USA začali o 03.33 h SEČ cieleným raketovým útokom na iracké vedenie v Bagdade operáciu Iracká sloboda. Vo večerných hodinách sa začala z kuvajtského územia invázia pozemných jednotiek do Iraku. Vojna proti Iraku sa začala napriek protestom „mierového tábora“, ktorý predstavovali najmä Francúzsko, Nemecko a Rusko. Na celom svete sa konali protivojnové demonštrácie.

2005 – Jordánsky vojenský súd odsúdil hľadaného teroristického vodcu Abú Musábu az-Zarkáwího na 15 rokov väzenia a jeho zadržaného komplica na tri roky za mrežami kvôli útoku na jordánsku ambasádu v Bagdade v Iraku, pri ktorom v roku 2003 prišlo o život 18 ľudí.

Skladba dňa

1976, Chester Bennington (rodený Chester Charles Bennington), Phoenix, Arizona, USA, sólový spevák skupiny Linkin Park. Táto nu metalová formácia vznikla v Agoura Hills v roku 1996. V októbri 2000 vydali debutový album Hybrid Theory, za ktorý dostali platinovú platňu. Hybrid Theory mal byť pôvodne názvom skupiny. V marci 2003 vydali druhý album Meteora. Na svojom konte majú sedem štúdiových albumov, najnovší One More Light vyšiel v máji 2017, pred ním album The Hunting Party v júni 2014. Päť z nich vrátane najnovšieho sa dostalo v rebríčku na prvé miesto. K diskografii patrí aj päť live a kompilačných albumov. V americkom singlovom TOP 40 rebríčku mali zatiaľ desať skladieb, najúspešnejšou bola In The End v októbri 2001, ktorá sa dostala na druhé miesto. Úspešní sú aj na Britských ostrovoch, do hitparády sa dostalo šestnásť ich piesní. Dvakrát získali cenu Grammy, za rok 2001 a 2005. Chester zomrel tragicky 20. júla 2017 vo veku 41 rokov v Kalifornii (samovražda).

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM